

FREDENSBORG: I går var der 1. spadestik på anlægsprojektet ti l 118 mio. kr. i Kokkedal, og det bliver børnene, der i første omgang får glæde af Danmarks største klimatilpasningsprojekt med en ny vandlegestation som kan tappe opsamlet regnvand, inden det ledes i kanaler og bassiner mod Usserød Å, fortæller Fredensborg Kommune.
Vandlegestationen ligger i tilknytning til Børnehusene Kokkedal og den offentlige sti langs Usserød Å, og idéen er at skabe gode mødesteder her, hvor stien krydser åen. Senere i projektet bliver stiforløbet - som endnu et plus ved klimatilpasningsprojektet - renoveret og gjort mere interessant.
- Vi har ventet på denne dag i et par år nu, så det er rigtig dejligt at få sat anlægsarbejdet i gang. Og skønt at se, hvordan regnvandet helt konkret kommer til at give børn i området nye muligheder for leg. Det er jo kernen i Klimatilpasning Kokkedal. Vi mindsker selvfølgelig risikoen for oversvømmelser, men projektet er unikt, fordi det samtidig er med til at udvikle et helt boligområde, så det bliver et bedre sted at bo for flere tusinde borgere, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).
Vandets vej gennem bydelen
En af målsætningerne med det store klimatilpasningsprojekt er, at 95 pct. af det regnvand, der falder i Kokkedal i fremtiden, skal opsamles og ledes til søer og lavninger i stedet for direkte i kloakken, og kun langsomt skal det vand, der ikke selv synker ned i jorden, ledes til Usserød Å.
På sin vej gennem bydelen skal vandet løbe i nye render, og nye mødesteder og andre grønne anlæg skal sikre vandets forsinkelse og med vandet som forenende, udløsende faktor skabe nyt socialt miljø i Kokkedal. Klimatilpasningen skal både opgradere Kokkedal som boligområde og forstad - og skabe social merværdi. Projektets realisering forventes at løbe over de kommende tre år.
Bag klimatilpasningsprojektet, som er det hidtil største i Danmark, står et partnerskab bestående af Fredensborg Kommune, Realdania og de to almene boligorganisationer Boligselskabet Ab Hørsholm Kokkedal v/Boligkontoret Danmark og Boligforeningen 3B.
Projektet støttes endvidere af Lokale og Anlægsfonden. Bag vinderprojektet "Den blågrønne haveby" står Schønherr med BIG CPH og Rambøll som underrådgivere.
Projektområdet dækker en 69 ha stor bydel med ådal, skole, plejecenter, hal, indkøbscenter og boligområderne Egedalsvænge, Byengen, Nordengen, Skovengen og Engen. I alt bor der ca. 3000 mennesker i projektområdet.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.