dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Danmarks største varmepumpe bygges i Kalundborg

Kalundborg Forsyning har taget første spadestik til nyt 60 mio. kr. byggeri af varmepumpe, der skal udnytte restvarmen i spildevand og give billigere fjernvarme

KALUNDBORG: Det første spadestik til byggeriet er taget, og Kalundborg-borgmester Martin Damm (V), Anne Marie Hansen, bestyrelsesformand for Kalundborg Forsyning og Hans-Martin Friis Møller, direktør for Kalundborg Forsyning, satte sammen projektet i gang.

Varmepumpen skal gøre det muligt at udnytte endnu mere af varmen fra spildevandet fra de forskellige industrier i Kalundborg. Så meget, at pumpen kan levere al nødvendig varme til forsyningens fjernvarmekunder i sommerhalvåret. Det betyder, at man ikke er afhængig af det kulbaserede kraftvarmeværk på Asnæsværket i den periode. Sagt på en anden måde, kan den nye varmepumpe klare 30 pct. af byens varmebehov på årsbasis.

Det handler om at omstille til en mere grøn forsyning.

- Vi bliver mere grøn på driften, fordi den nye varmepumpe kan udnytte restvarmen i spildevandet, som kommer fra nogle af de store virksomheder i Kalundborg. Varmen bliver endnu grønnere, når der etableres et nyt kraftværk baseret på flis på Asnæsværket, siger Finn Bertelsen, der er forsyningens projektleder på byggeriet.

Det er den danske virksomhed Aktiv Energi Anlæg, der er totalentreprenør på byggeriet, som ventes færdig inden sommerferien 2017.

Endnu mere grønt
Udover, at Kalundborg Forsyning introducerer den nye grønne varmepumpe, der skal give billigere fjernvarmepriser, har de indgået en hensigtserklæring med Novozymes, Novo Nordisk og DONG Energy om at bygge et nyt, flisfyret anlæg på Asnæs. Ønsket er gå i en endnu mere grøn og økonomisk rentabel retning.

- Det er jo et ønske om at få udfaset kul, og vores mål med at gøre de her tiltag, er at få en samlet set billigere og mere miljøvenlig energi i byen. Det skulle gerne være sådan, at fjernevarmepriserne holdes på et fornuftigt leje og lavere priser for borgerne, fortæller Hans-Martin Friis Møller, direktør for Kalundborg Forsyning, til TV ØST.

Besparelsen kommer ved, at man udnytter et spildprodukt, som så kan supplere fjernvarmen fra Asnæsværket. Og når værket bliver omstillet fra kul til træflis, bliver det også undtaget for CO2-afgifter, da træflis betragtes som CO2-neutralt.

De grønne tiltag vil også betyde flere gæster hos Kalundborg Forsyning.

- Vi bygger et rigtig godt demonstrationsanlæg, som vil være et forbillede for andre, der ønsker at investere i samme grønne energiteknik, som vi har her i Kalundborg. Samtidig erstatter den nye varmepumpe de to spidslastcentraler vi har i Højbyen og Byens Mose, understreger forsyningschef og projektleder Finn Bertelsen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/danmarks-storste-varmepumpe-bygges-i-kalundborg

GDPR