
Foreningen af Rådgivende Ingeniørers, (FRI's) State of the Nation-rapport er netop blevet offentliggjort – en rapport der beskriver tilstanden i den aktuelle infrastruktur i Danmark.
En af konklusionerne er, at vejene ikke har det optimalt.
- Selvom State of The Nation rapporten viser lovende takter, bekymrer det os, når vi kan se, at bevillingerne til infrastruktur i finansloven næsten bliver halveret frem til 2016. Her er det særligt beløbene til vejanlæg, der bliver skåret i, og man kan frygte, at det løft, der er opnået på de statslige veje gennem de sidste år, bliver sparet væk, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver. Han fortsætter:
- Rapporten konkluderer, at den kommunale infrastruktur, særligt veje og broer, ikke er blevet forbedret de sidste fire år. Og den var i forvejen i dårlig stand. Her er der i særlig grad behov for en forstærket indsats for at afhjælpe og forebygge at tilstanden ikke bliver yderligere forværret. Men desværre er der ikke meget, der tyder på, at det kommer til at ske, da kommunernes anlægsloft er sat ned med 25 pct. i 2013 i forhold til i år, siger FRI's direktør.
Rapporten viser også, at hvis det danske kloaknet skal sikres mod skybrud, som dem man så i København sidste år og i Svendborg og Aarhus i år, vil det kræve investeringer i størrelsesordenen 20 til 55 mia. kr.
Energiefterslæb på offentlige bygninger
Ifølge rapporten er de offentlige bygninger også blandt de forsømt områder. Udgifterne til renovering beløber sig til flere milliarder kroner, hvis man gerne vil fastholde den værdi, som bygningerne udgør i dag. Staten, regioner og kommuner skønner selv, at beløbet udgør 40 mia. kr.
Rapporten viser dog, at det faktuelle renoveringsbehov for alle offentlige bygninger er op til 5-10 gange større, idet renoveringsefterslæbet kun er udtryk for den manglende vedligeholdelsesstand. Desuden er der i perioden 2008 til 2012 opgjort en stigning på 30 pct. i energi- og vedligeholdelsesefterslæbet.
- I de sidste fire år har politikerne haft fokus på energiforbruget, men desværre konstaterer undersøgelsen, at energi- og vedligeholdelsesefterslæbet er steget. Der er i de fleste kommuner kun afsat penge til almindelig vedligehold og ikke til renovering af bygningerne, endsige energirenovering. Det betyder, at det godt kan blive meget svært at opnå ambitionen om en fossilfri energiforsyning i 2050, siger Henrik Garver.
Sunde jernbaner
Danskerne har til gengæld fået bedre jernbaner, statsveje, havne og affaldshåndtering de seneste fire år, viser rapporten, der konkluderer, at særligt togpassagerer kan mærke, at der er investeret kraftigt i jernbanen. Området er gået en hel karakter op fra 2,5 til 3,5 på State of the Nations karakterskala.
Med de kommende forbedringer af jernbanen er tendensen oven i købet opadgående. Havne og lufthavne har også oplevet et løft ligesom landets vandforsyning har en fremtidssikret grundstruktur. Og de bilister, der kører på de statslige veje, har kunnet mærke, at vejbelægningen er blevet bedre.
Fakta om State of the Nation
Rapporten beskriver tilstanden af Danmarks aktuelle infrastruktur.
Infrastrukturen, der analyseres i rapporten, er jernbaner, havne, veje og broer, kloakker og spildevand, vandforsyning, affald, energi og som noget nyt den offentlige bygningsmasse.
Hver sektor får en karakter fra 1 til 5 (hvor 1 er den laveste), samt en op- eller nedadgående pil afhængig af, i hvilken retning tendensen går.
Rapporten udkom første gang i 2008
Rapporten kendes fra andre lande fx USA, Storbritannien og Norge. I Danmark er rapporten udarbejdet af Rambøll for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.