dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Carsten Andreasen, Polfoto.

Det er blevet billigere at vedligeholde veje

Kommunale veje er et af landets mest konkurrenceudsatte områder. Men de sparer også mange penge på vedligeholdet - dog mindre efter kommunalreformen
4. JUN 2015 11.45

Når en kommune skal have vedligeholdt vejene, lagt ny asfalt på eller have ryddet sne, sparer den penge, hvis den inddrager private leverandører i arbejdet. Når kommunen øger købet hos private leverandører med én pct. af udgifterne på vejområdet, sparer kommunen i gennemsnit 25 øre pr. meter vej.

Det viser en analyse af de økonomiske effekter af konkurrenceudsættelse på det kommunale vejområde. Analysen er en del af et stort forskningsprojekt, som KORA er med til, og som RUC står i spidsen for.

Ifølge programchef i KORA, Kurt Houlberg, som er en af forskerne bag analysen, er konkurrencen i sig selv er med til at skærpe omkostningsbevidstheden hos både kommunen og de private leverandører.

- Når private leverandører kan levere billigere kan det også hænge sammen med, at de kan opnå nogle stordriftsfordele ved at levere vejydelser i flere kommuner på samme tid, siger Kurt Houlberg.

Gevinsten er mindre efter kommunalreformen
Kommunerne bruger cirka 5,8 mia. kr. årligt på drift af vejnettet. Knap 42 pct. af budgettet går til private leverandører. Dermed er de kommunale veje et af landets mest konkurrenceudsatte områder.

Den nye analyse er baseret på statistiske data fra kommunerne i perioden 1990-2013. Og den viser, at besparelserne er mindre efter kommunalreformen, end de var før. I kroner og ører er de økonomiske gevinster i dag en fjerdedel af, hvad de var i 1990'erne.

- Det kan blandt andet være fordi, konkurrencen har presset kommunernes egne vejafdelinger til at blive mere konkurrencedygtige - eller at de lavest hængende frugter allerede er høstet og fordelene ved yderligere konkurrenceudsættelse derfor er aftagende, siger Kurt Houlberg.

Kvaliteten er ikke påvirket
Et vigtigt spørgsmål er, om kvaliteten daler, når private leverandører bliver inddraget i at løse opgaverne. Men analysen viser ikke tegn på, at det er tilfældet, forklarer lektor på RUC, Ole Helby Petersen, som også står bag analysen.

- På grundlag af de tilgængelige oplysninger om vejkvaliteten i kommunerne har vi undersøgt om de økonomiske gevinster giver sig udslag i vejkvaliteten. Det viser sig ikke at være tilfældet. Resultaterne holder med andre ord også, når der kontrolleres for kvalitet, siger Ole Helby Petersen.

Analysen ser dog ikke på konsekvenserne for kvaliteten på længere sigt.

rp


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/det-er-blevet-billigere-at-vedligeholde-veje

GDPR