VEJLE: Vejle kommune har politianmeldt lodsejeren og entreprenøren, der var ansvarlig for at flytte 4.000 kubikmeter jord ved Vejle Fjord. Det svarer til 180 store lastbiler. En hel bakke er blevet fjernet, og arbejdet har øget risikoen for jordskred i området. Den ødelagte natur, kan ikke umiddelbart genoprettes.
Det er noget, der gør Søren Peschardt (S), formand for Klima-, Natur-, og Miljøudvalget i Vejle, "harmdirrende vred".
- Det, der er sket, krænker vores retsfølelse helt enormt, siger Søren Peschardt (S) til DK Nyt og fortsætter:
- Grundloven værner om ejendomsretten, men landskabet og vores natur er vores allesammens. Det kan penge heldigvis ikke ændre på, siger han.
Først var der lidt usikkerhed omkring, hvorvidt politianmeldelsen ville komme fra Kystdirektoratet eller fra Vejle Kommune, da sagen ligger i en gråzone mellem kystdirektoratets ressortområde og kommunens ressortområde:
- Sagen forholder sig til byggeri og terrænudligning som er kommunens anliggende, derfor er det os, der politianmelder, forklarer Søren Peschardt (S), formand for Klima-, Natur-, og Miljøudvalget til DK Nyt.
Anmeldelsen går på, at der blev givet et strakspåbud om at stoppe jordarbejdet, fordi det var imod gældende lov, og at påbuddet ikke blev efterlevet.
Naturhærværk risikerer at blive en folkesport
På trods af politianmeldelsen er udvalgsformanden usikker på, hvad kommunen vil få ud af det:
- Historikken viser, at den her slags naturhærværk er svært at få fulgt til dørs, siger han.
Søren Peschardt peger til sagen om naturhærværk ved Dons, som "i den grad har oprørt sindene i vores lokalområde for et par måneder siden". Kun et par måneder senere står Vejle med den største sag om naturhærværk, han har set i sin tid som lokalpolitiker.
Staffen i Dons-sagen blev fire måneders betinget fængsel samt 100 timers samfundstjeneste til begge tiltalte. Sagen kørte i lang tid, og den lange sagsbehandlingstid er ifølge udvalgsformanden et af problemerne.
Søren Peschardt mener, at man burde kunne behandle sager om naturhærværk, langt hurtigere end man gør lige nu. Det er et spørgsmål om at tage et kig på et satellitfoto, og se om der er lavet nogle ændringer, der ikke er givet tilladelse til. Hvis den proces gik hurtigere, tror udvalgsformanden, at flere ville afholde sig fra, at lave lignende ulovlige tiltag:
- Mit håb er, at man laver en praksis, hvor Kystdirektorat og kommunen går sammen om at genskabe den ødelagte natur så godt man kan, og at det hele sker på skadevolder regning. På den måde finder folk meget hurtigt ud af, at det ikke kan betale sig. Ellers frygter jeg, at det bliver en folkesport at drive naturhærværk for egen vindings skyld, fordi konsekvenserne er så små, siger han.
Udvalgsformanden har planer om at tage direkte kontakt til miljøministeren:
- Jeg vil have ham til at forstå, at hvis vi ikke allesammen skal tabe tilliden til retssystemet, skal vi have lavet et 'fasttrack', for den her slags åbenbare overtrædelser.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.