dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Egedal må opgive kompliceret klimaløsning i Stenløse

At lægge en regnvandsledning under et belastet åløb kan ikke lade sig gøre på grund af for trange forhold i byen.

EGEDAL: En meter i timen. Så hurtigt kan vandstanden i Stenløse Å stige under monsterregn, og derfor har det siden 2018 været planen at klimatilasse Stenløse by, der ved ekstremhændelser risikerer oversvømmelser. Men en løsnng om at lede regnvandet ned under åen må nu opgives, for den rent teknisk ikke kan lade sig gøre, opløser Egedal Kommune.

Det skyldes hovedsageligt de meget trange pladsforhold langs åens forløb i Stenløse by. Der skal derfor findes en ny løsning på klimatilpasningen af Stenløse by, og den tilladelse, som byrådet i 2021 gav til projektet, bliver derfor ikke udnyttet.

- Borgerdialogen har betydet, at vi nu kan se, at den løsning, som vi har arbejdet på, ikke kan lade sig gøre. Derfor skal der findes en ny løsning, siger formand for klima-, teknik-, og miljøudvalget Bo Brøndum Pedersen (S).

Ikke dimensioneret til monsterregn

Den nu droppede plan gik ud på at etablere et regnvandsbassin ved et nybyggget boligområde, hvorfra regnvandet skulle ledes ad et helt nyt vandløb med naturligt fald til en bæk, under en vej, og sydpå ud i Værebro Å.

Store dele af afløbssystemet i Stenløse er anlagt årtier tilbage i tiden og er ikke dimensioneret til at klare de store regnskyl, vi oplever i dag.

Det vides endnu ikke, hvordan et kommende projekt bliver udformet. Det vil afhænge af flere tekniske undersøgelser af hvilke løsninger, der kan lade sig gøre. Der er tale om omfattende undersøgelser, og der kan derfor gå et år, inden grundlaget for en ny beslutning kendes. Der skal også laves en ny miljøvurdering.

- Egedal Kommune er stadig forpligtet til at opfylde EU’s målsætning om god økologisk tilstand i Stenløse Å. Det vil et kommende projekt også tage hensyn til, siger udvalgsformanden.

I arbejdet har der været fire forskellige løsninger på bordet, som hvor anlægsperioden ville variere mellem to og ti år, mens prisen for de fire forslag varierede mellem 45 og 360 mio. kr.

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.