Fem af landets kommuner mangler stadig at lave den plan for klimatilpasning, som ifølge en aftale med regeringen skulle være færdig i 2013. De fem kommuner er Lolland, Læsø, Nordfyn, Nyborg og Struer.
De øvrige 93 kommuner har udarbejdet en plan, der kortlægger risikoen for oversvømmelse fra havet, fra vandløb, opstigende grundvand, længerevarende regnskyl eller skybrud oplyser projektleder Mads Leerbech fra brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, som har gennemgået de planer, der er afleveret til Naturstyrelsen. Der er dog stor forskel på ambitionsniveauet.
- Størstedelen af kommunerne ved, hvor de vil sætte ind, hvad de vil gøre, og i hvilken rækkefølge de vil gøre det, siger Mads Leerbech.
Med få undtagelser mangler kommunerne dog at omsætte deres prioriteringer til en egentlig handlingsplan, inklusiv tidshorisont og med økonomi. Kommunerne er nået et godt stykke, men er ikke i mål endnu. Det er især vigtigt, at kommunerne tager stilling til, hvor ofte der må ske oversvømmelser for hele deres afløbssystem, siger han.
50 kommuner har udarbejdet en handlingsplan, hvori prioriteringerne er nærmere beskrevet. Men uden at de økonomiske konsekvenser er kortlagt.
Kun i 13 kommuner har man lavet handlingsplan med en tidsramme og et budget. Det indebærer nye normer for oversvømmelser og betyder, at afløbssystem, terrænoverflader og beredskab skal indrettes, så der maksimalt står 10 cm vand på terræn ved en 100 års-regnhændelse - på steder, hvor det ikke volder skade. De 13 kommuner er: Albertslund, Brøndby, Egedal, Frederiksberg, Gladsaxe, Greve, Helsingør, Kalundborg, København, Morsø, Ringkøbing-Skjern, Roskilde og Rødovre.
2007- oversvømmelse udløste den politiske vilje
I Greve oplevede man i 2007 oplevede oversvømmelser efter regn, der satte såvel rådhuset som boligområdet Godsparken under vand. Det bragte kommunen i mediernes søgelys og satte gang i arbejdet, fortæller biolog Ivan Hrubenja.
- Greve havde tidligere været ramt af oversvømmelser, men den i 2007 var dråben, der udløste den politiske vilje til at prioritere det højere og skabte enighed om at sørge for finansieringen, siger han.
I Nyborg er situationen den modsatte, her er der ikke nogen plan. Men den er på vej, oplyser ingeniør og miljøsagsbehandler Lotte Krog Iversen.
- Vi er nogle, der halter lidt bagefter, men efter behandling i byrådet og høringsperiode venter vi at fremlægge vores klimatilpasningsplan midt i august sammen med et risikokort og en handlingsplan. Det er et ressourcespørgsmål, at vi ikke er længere fremme. Der har ikke rigtig været noget politisk pres på, heller ikke udefra, siger hun. En forhøring for et års tid siden medførte kun tre reaktioner - to om skybrud og én om stormflod.
Ritzau
Læs om de enkelte kommuners indsats på klimatilpasning.dk, der drives af Naturstyrelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.