
STRUER / KØBENHAVN: - I økonomiaftalen mellem regeringen og KL blev der afsat to mio. kr. til et nyt færgesekretariat for de små øer i Danmark. Og til stor forundring for Småøernes Færgeselskaber viser det sig, at det nye llle sekretariat, der skal varetage de små ø-færgers interesser, skal placeres i forbindelse med Danske Havne. Og det vil sige i KL-huset i København, hvilket KL-bestyrelsesmedlem Martin Damm finder helt naturligt.
Men først til Struer, hvor Søren Adsersen, overfartsleder i Venø Færgefart og formand for Småøernes Færgeselskaber holder til:
- Jeg blev meget chokeret over, at KL kunne finde på at place det sekretariat i København og er ganske uforstående over for beslutningen. Vi havde forestillet os, det skulle ligge i forbndelse med vores kontor og kunne drage fordel af vores netværk - bl.a. med norske, svenske og finske færge-sammenslutninger, siger han til dknyt.
Spild af penge
Adsersen savner også en begrundelse fra KL, som ifølge ham kun kunne begrunde beslutningen, som han vurderer som spild af penge, med, at det var det, der kunne skabes enighed om.
Det afviser Martin Damm, formand for KL's udvalg for teknik og miljø og bestyrelsesmedlem i KL, der har truffet beslutningen:
- Det er jo kommunernes penge, så det er helt naturligt, at kommunerne bestemmer over den bevilling. Det handler jo kun om én stilling og lidt til, og så er det oplagt at koble det på Danske Havnes sekretariat, så vi ikke skal investere i bygning m.m.
Damm ser også sekretariatet som en lobbyist-stilling, der vil få gavn af nærhed tl Christiansborg.
At Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) tidligere på året opfordrede KL til at placere det lille sekretariat i en ø-kommune giver Damm ikke meget for:
- Det har hun jo ingen indflydelse på.
Borgmester i Morsø Kommune, Lauge Larsen (S) sidder i KL's udvalg for teknik og miljø og siger til dknyt, at ideen om at placere sekretariatet 'i Københavnstrup' ikke er vokset i hans have - og at den generelle holdning i udvalget bestemt ikke var at anbefale Hovedstaden. Ifølge Martin Damm var der dog ingen i udvalget, der havde indsigelser mod beslutningen.
Småøernes Færgeselskaber er en sammenslutning af ø- og genvejsfærger i Danmark. Foreningen blev stiftet i 1988. Sammenslutningens færger betjener især de mindre øsamfund samt opretholder forbindelse over fjorde og sunde som eksempelvis på Limfjorden, Randers fjord, Alssund og Isefjorden.
Mange af færgerne drives af kommuner i forskellige selskabsformer som A/S, ApS m.v. Enkelte ruter er privatejet. I alt er ca. 36 færgeselskaber medlem af foreningen.
Sammenslutningen repræsenterer rederier med færger i mange størrelser fra rene passagerskibe over bilfærger med plads til kun to personbiler til de største med plads til 36 personbiler. Færgerne har varierende overfartstid fra 2 minutter til 2 1/2 time for de længste ruter. Sammenslutningens rederier beskæftiger ca. 360 personer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.