
Et varslet forhøjelse af den kommunale grundkapital, det beløb som kommunerne finansierer, fra 10 til 14 pct. fra 1. januar 2017 kan betyde en kraftig reduktion i opførelsen af nye almene boliger.
Det er til skade for byernes sociale sammenhængskraft, og derfor håber landets fire største byer, at regeringen vil gribe chancen for at bygge videre på den udvikling, der er sat gang i med ændringen af planloven tidligere på året.
- København er allerede godt i gang og satte mere end en halv milliard kroner af til almene boliger i starten af april. Men der er et stadigt voksende behov for billige boliger i byerne, og en forhøjelse af den kommunale grundkapital vil gøre det svært at følge med efterspørgslen, siger overborgmester i København Frank Jensen (S).
Tidligere på året blev planloven ændret, så det er blevet muligt for kommunerne at stille krav om, at billige almene boliger skal udgøre mindst 25 pct. af byggeriet i nye lokalplaner. Aarhus Kommune har som den første i landet benyttet sig af ændringerne.
Konsekvenserne ved en forhøjelse af den kommunale grundkapital risikerer at overdøve fordelene, advarer Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus.
- Det vil have alvorlige konsekvenser for kommunernes mulighed for at bygge billige, al mene boliger til almindelige borgere. Hvis den kommunale medfinansiering bevares på 10 pct. kan vi i Aarhus opføre 40 pct. flere almene boliger for den samme kommunale budgetramme i forhold til hvis medfinansieringen udgør 14 pct.
Lavere grundkapital betyder flere boliger
Den kommunale grundkapital blev sat ned fra 14 til 10 pct. i efteråret 2012, hvilket ifølge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter betød en årlig kommunal besparelse på mere end 200 mio. kr.
- Nedsættelsen af den kommunale grundkapital har været med til at fremme investeringen på boligmarkedet, og i Aalborg kan man se det synlige bevis herpå. En kommunal medfinansiering på 10 pct. har været passende i en tid, hvor der på grund af byens massive udvikling har været behov for en markant udvidelse af antallet af almene boliger. Af hensyn til den fortsatte byudvikling, erhvervsudviklingen, væksten i befolkningstallet og ud viklingen på uddannelsesområder håber jeg på, at ordningen kan fortsætte i yderligere en årrække, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg.
Anker Boye, borgmester i Odense:
- Det er klart, at udgiftsniveauet er afgørende for, hvor mange almene boliger vi får bygget. Derfor håber jeg, at regeringen vil forlænge aftalen og holde den kommunale medfinansiering nede på 10 pct.
I brevet til ministeren advarer repræsentanterne fra de fire byer mod, at en forøgelse af den kommunale grundkapital vil betyde, at der i løbet af 2016 kan ventes et boom i kommunernes tilsagn til alment byggeri, fordi kommunerne vil hamstre den billige grundkapital.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.