
SØNDERBORG / RANDERS: Sønderborg Kommune har stævnet Vejdirektoratet i en sag om snerydning, kunne vi fortælle i sidste uge. Direktoratet har afsagt en kendelse, der pålægger kommunen at holde fortove og stier, som lodsejere ikke har direkte adgang til, forlød det fra det sønderjyske.
Frode Sørensen (S), formand for teknik- og miljøudvalget, vurderer, at det vil medføre en stor ekstraopgave for kommunen og betyde, at kommunen skal ændre mange års praksis på området. Og ikke mindst vil det koste kommunen - og dermed skatteyderne - mange millioner kroner, fordi direktoratet med et pennestrøg påfører komunerne store udgifter.
Men fra Vejdirektoratet ser man frem til stævningen med sindsro. Specialkonsulent Ivan Skaaning Hansen fortæller, at der er tale om en kursændring, der er sket efter en sag i Randers i 2012-13:
- Siden 1970 var den gældende praksis ganske rigtigt, at der skulle være helt særlige omstændigheder for, at en borger kunne blive undtaget for den almindelige forpligtelse til at vintervedligeholde fortovsstrækninger. Typisk, hvis der var tale om et fortov, hvor borgeren for det første ikke selv har udgang fra grunden til - men som samtidig løb langs en stærkt trafikeret vej, hvor der heller ikke ville blive tilladt udgang fra grunden.
I sagen fra Sønderborg er der tale om flere grundejere med baghaver uden udgang ud til en trafikeret vej - hvor de ikke længere vil pålægges at skulle rydde sne. Kommunen holder fast i, at der ingen vej er udenom, men i Vejdirektoratet henviser man til den nye praksis, der begyndte med en sag fra Randers, fra en konkret grund på hjørnet af den trafikerede Clausholmvej og den mindre Esbern Snaresvej.
Husejeren havde sin egen udgang til den mindre vej og ville ikke rydde sne på fortovet langs den større vej. 'Efter fornyet gennemgang af loven' kom Vejdirektoratet i september 2013 frem til, at den praksis, myndigheden ellers selv havde fulgt siden 1970, ikke længere kunne holde. Og Randers Kommune måtte give husejeren på hjørnegrunden lov til at slippe for at rydde sne langs den vej, der ikke var udgang til.
Nu lyder retningslinjen dermed, at kommunen faktisk ikke kan tolke undtagelsesbestemmelserne så stramt - og dermed ikke længere pålægge borgeren at rydde sne langs en vej, hvor der er tale om en vej med særlige adgangsbestemmelser, eller en vej, han/hun ikke har adgang til fra grunden - eller har fået afslag på adgang til.
Konklusionen fra Randers-sagen:
Efter en fornyet gennemgang af loven herunder lovens forarbejder kan Vejdirektoratet konstatere, at der ikke er grundlag for at fortolke undtagelsesbestemmelsen i vintervedligeholdelseslovens § 6, stk. 1, til kun at gælde de situationer, hvor vejstrækningen er pålagt adgangsbestemmelser af færdselsmæssige grunde efter vejlovens §§ 72-73 eller på andet offentligretligt grundlag, og den konkrete ejendom der ikke har adgang til vejen.
Kommunalbestyrelsen kan således ikke pålægge ejeren af en ejendom, hvorfra der ikke er direkte adgang til den offentlige vej, at vintervedligeholde og renholde fortovet langs med ejendommen, hvis der f.eks. er tale om et fortov ved en vejstrækning, hvor der er fastsat adgangsbestemmelser, jf. vejlovens §§ 72-73, eller grundejeren har fået afslag efter § 70 på en ansøgning om tilladelse til at etablere en adgang til vejen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.