dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Mølleåen er omdrejningspunkt for den seneste naturpark, der har søgt om godkendelse. (Foto: Niels Hougaard, Polfoto.)

Flere vil gerne have en godkendt naturpark

Fem naturparker har fået Friluftsrådets blå stempel, fire er midt i processen, og endnu fire-fem er på vej

Mange kommuner kan se ideen i at brande sig som et sted med vigtige naturområder og gode rekreative friluftmuligheder. 

Siden Friluftsrådet i 2013 indførte mærkningsordningen 'Danske Naturparker', er ni tværkommunale projekter blevet godkendt som naturparker eller pilot-naturparker, og flere er på vej, fortæller projektleder Maria-Louise Lindgaard-Galamba fra Friluftsrådet.

De godkendte naturparker kan bruge betegnelsen og det fælles logo til branding og markedsføring, på samme måde som man bruger det blå flag, fortæller hun.

De fem godkendte naturparker er:

  • Naturpark Åmosen på Vestsjælland 
  • Naturpark Vesterhavet mellem Blåvandshuk og Nymindegab
  • Naturpark Maribosøerne
  • Naturpark Amager
  • Naturpark Nakskov Fjord (godkendt i juni 2016).


Fire projekter er godkendt som pilot-naturparker, der er på vej mod endelig godkendelse:

  • Pilot-naturpark Nissum Fjord
  • Pilot-naturpark Randers Fjord
  • Pilot-naturpark Lillebælt
  • Pilot-naturpark Christiansø.


Mølleåen, Tolne, Viborg og Flyndersø

Og yderligere fire-fem pilotparker er på vej, vurderer Maria-Louise Lindgaard-Galamba.

Naturpark Mølleåen, som tidligere hed Farum Naturpark, har netop indsendt ansøgning om mærkning, fortæller hun. Også Naturpark Tolne ved Hjørring, Naturpark Viborg og Naturpark Flyndersø ved Skive er langt fremme i forhold til at søge om at blive pilot-naturpark.

- Pludselig kan det gå stærkt, hvis nogle lokale ildsjæle i forvaltningen eller byrådet presser på. Men en pilotpark kan også pludselig vælge at springe fra, hvis et politisk flertal skifter, eller en dedikeret medarbejder forlader sit job, tilføjer projektlederen.

Set fra Friluftsrådets side er formålet med mærkningen, at den sætter skub i at skabe faciliteter for friluftliv og naturforvaltning på tværs af kommunegrænser, så der bliver bedre adgang til naturen.

I modsætning til nationalparkerne, som er statslige projekter, er naturparkerne rene lokale projekter, som besluttes af en eller som regel flere kommuner, og som bygger på lokal forankring og partnerskaber med lodsejere.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/flere-vil-gerne-have-en-godkendt-naturpark

GDPR