dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Forslag: Grønt anlægsloft skal sætte fut i renovering af nedslidte bygninger
Energirenoveringer er åbenlyst en god idé. Derfor bør kommunerne have nemmere adgang til at gøre det, mener de 13 organisationer.
Foto: Colourbox

Forslag: Grønt anlægsloft skal sætte fut i renovering af nedslidte bygninger

13 organisationer lancerer syv forslag til, hvordan offentlige bygninger kan blive grønnere, sundere og billigere.

Offentlige bygninger i Danmark er generelt i dårlig stand, og det er skidt, fordi de så bruger væsentligt mere energi, udleder mere CO2 og er langt dyrere i drift, end hvis de var tidssvarende.

Det konstaterer 13 organisationer, som også peger på, at udfordringer med dårligt indeklima betyder, at børn, unge og voksne lærer mindre og præsterer på et lavere niveau.

Derfor er de 13 gået sammen om et udspil, som de vil bruge i et forsøg på at løfte problemet op på den politiske dagsorden. Her kommer de med syv bud på indholdet i en plan, som regeringen efter deres mening bør lægge for, hvordan alle offentlige bygninger kan omstilles til nulemissionsbygninger med et sundt indeklima.

Forslagene skal også udgøre en betydelig del af løsningen på en række nye EU-krav om øget energieffektivitet. Kravene betyder blandt andet, at kommunerne skal energirenovere 3 pct. af bygningsarealet og spare 1,9 pct. af energiforbruget, vel at mærke hvert år.

Særligt grønt anlægsloft

Et af de syv punkter hedder "en markant forbedring af vilkårene for, at kommuner og regioner kan øge tempoet for energiforbedringer".

Her konstateres det, at den primære barriere for energieffektivisering og renovering i kommunerne ligger i anlægsrammen. Mange kommuner har råd, men må kun i begrænset omfang på grund af anlægsloftet.

Derfor foreslås det i udspillet, at der skal laves et særskilt grønt anlægsloft, så meget afgrænsede typer af investeringer undtages fra det normale anlægsloft og får sit eget. Det skal kombineres med, at kommunerne laver en langsigtet plan for renovering af bygninger.

Alternativt kan man lave en positivliste med tiltag, der kan indgå i loftet, fx klimaskærm, ventilation, el- og vandbesparende løsninger, bygningsautomatisering, konvertering af olie- og gasfyr m.m.m.

Desuden foreslår det at udvide lånebestemmelserne, så det bliver nemmere for kommunerne at låne til energieffektivisering.

De 13 organisationer samlet i interesseorganisationen Synergi er:

Dansk Industri, Tekniq Arbejdsgiverne, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Ingeniørforeningen Ida, Rådet for Grøn Omstilling, Dansk El-Forbund, Danske Byggecentre, Energiforum Danmark, Teknik- og Servicesektoren, FOA, Veltek, Blik- og Rørarbejderforbundet og BAT - Bygge-, Anlægs- og Trækartellet.

Udspillet kan læses i sin helhed her.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.