
ODENSE: Fynsværket dropper den planlagte ombygning til biobrændsel på grund af en sidste-øjebliks-justering af varmeloven, der behandles i Folketinget i dag. Justeringen betyder, at de fynske gartnerier ikke længere skal være med til at betale for at kullene skiftes ud med biobrændsel.
Gartnerierne køber 25 pct. af varmen fra Fynsværket, og når gartnerierne bliver fredet økonomisk, vil Fynsværket ikke tage risikoen alene:
- Hvis lovgivningen bliver, som den er nu, så kan vi ikke bygge om, for vi er forpligtet til at levere varme, og vi kan ikke levere varme med så stort et tab til en så stor kundeandel. Det kan ikke være rigtigt, at vi tvinges til at producere med tab, siger administrerende direktør Jørgen Nielsen, som vil have politikerne til at ligestille varmekunderne, så gartnerierne betaler den samme pris som almindelige forbrugere.
Galt i byen
Det betyder, at odenseanerne ikke får miljøvenlig varme i 2018 som planlagt; men også på længere sigt, at planerne om at reducere den samlede CO2-udledning med 40 pct. på landsplan bliver svær at nå, skriver DR.
Men klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) afviser, at et sådan beslutning fra Fynsværkets side vil få betydning for regeringens CO2-mål.
- Det har hele tiden været usikkert om lovforslaget ville sikre de nødvendige rammer for omlægning fra kul til biomasse på Fynsværket. For at være på den sikre side er omlægningen af Fynsværket derfor ikke indregnet i effekterne af energiaftalen. Dansk Energi går derfor helt galt i byen, når de hævder, at regeringen skulle stå med et problem med at nå ekstra 1-2 procentpoint i forhold CO2-reduktionsmålsætningen på 40 pct. i 2020, siger han.
Sikre arbejdspladser
Fynsværket har i dag et årsforbrug på 750.000 tons kul og udleder mere end 1,5 mio. ton CO2.
Justeringen af loven betyder, at levering af procesvarme forsat er underlagt prisregulering og ikke gives fri, som der var lagt op til med det oprindelige lovforslag. Ministeren understreger, at det sker for at undgå, at blandt andre gartnerierne på Fyn får en højere varmeregning, som kan ødelægge deres mulighed for at konkurrere.
- Det er naturligvis ærgerligt, hvis Fynsværket ikke vil være med i den grønne omstilling, men det har været et mål for alle forligspartier, at energiforliget skulle sikre danske arbejdspladser. Jeg håber selvfølgelig, at Fynsværket med tiden vil se en kommerciel mulighed i omstillingen.
tsp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.