dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Genforhandling af ammoniakmål afvist i EU

Kommissær afviser stejlt at ændre mål for landbrugets ammoniak-udledning i Danmark
14. JUL 2015 7.04

Danmark kan ikke få lov til at udlede mere ammoniak i landbruget frem mod 2020 end først planlagt.

Sådan lyder det klare svar fra EU's miljøkommissær, Karmenu Vella, til den nye danske Venstre-minister for miljø og fødevarer, Eva Kjer Hansen, som mandag er i Bruxelles til møde med EU's landbrugsministre.

- Det var ikke særligt oplivende. Jeg må sige, at kommissæren var meget afvisende. Han gjorde gældende, at det var den tidligere danske regering, som selv havde meldt tallet ind, og derfor skal vi leve op til det, siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Den tidligere S-R-SF-regering har lovet at sænke udledningen med 24 pct. i 2020.

Kan blive dyrt
Selvom det er et mål, som regeringen selv har meldt ind, er det blevet til et bindende EU-mål for Danmark. I gennemsnit skal EU-landene udlede seks procent mindre i 2020.

- Jeg forsøgte at forklare ham, at der var meget usikkerhed forbundet med sådan et måltal, som var en fremskrivning i 2012, og at det ikke kunne undgås, at der kom ændringer undervejs over så mange år, siger Eva Kjer Hansen.

Derudover gjorde hun over for kommissæren gældende, at to tredjedele af luftforureningen kommer fra landene omkring Danmark.

- Hvis vi skal nå de sidste procenttal op til 24 pct. i 2020, så ender det med, at det er nogle meget dyre løsninger, der skal til, siger ministeren.

Koster mange liv
Det er imidlertid en stærk fordrejning af kendsgerningerne, lyder det fra de grønne organisationer.

Danmark har den største og tætteste husdyrproduktion i Europa, og forureningen er derfor meget voldsommere her end i eksempelvis Polen og andre EU-lande, lyder det fra Thyge Nygaard, seniorpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Alene fra svineproduktionen spredes årligt mere end 26 millioner ton ubehandlet gylle ud over landet. Det forurener både vand og natur, men gør også luften fuld af ammoniak, tilføjer han.

- Landbrugets forurening med ammoniak er et af landets største helbreds- og naturproblemer. Det er 5-10 gange billigere at reducere forureningen end at betale helbredsudgifterne, siger Thyge Nygaard.

Ammoniak omdannes til sundhedsskadelige partikler, som ifølge DN vurderes at koste flere liv end trafikulykker hvert år.

Færre arter
Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, peger på, at Danmark ifølge en ny rapport fra Fødevareøkonomisk Institut kan nå målet på 24 pct. reduktion med de eksisterende regler for indretning af stalde - næsten uden at gøre en ekstra indsats frem mod 2020.

Når det regner med ammoniak, taber de næringsfattige vækster kampen, og i stedet for planter som kæruld og star rykker brændenælder, græsser og birketræer ind og tager pladsen. Det giver Danmark en mindre artsrigdom.

I Landbrug & Fødevarer peger vicedirektør Lars Hvidtfeldt dog på, at danske landmænd fra 1990-2013 har reduceret med 41 pct.

Han forudser, at 'dansk enegang' kan få den konsekvens, at en del svine- eller kvægbrug flytter til Tyskland eller Polen, der har lavere krav til ammoniak end Danmark.

Ikke færdig
Eva Kjer Hansen mener ikke, at Danmarks ry som foregangsland på miljøområdet bliver sat over styr ved at bede om et lavere reduktionsmål end først lovet.

- Vi bliver tvært imod ved med at være foregangsland. Men vi skal passe på med, at vi ikke kommer så langt foran, at vi ødelægger produktionsvilkårene i Danmark.

Ministeren understreger, at hun ikke er færdig med at kæmpe for et lavere reduktionsmål. Hun vil nu tage fat i andre EU-lande, som også har svært ved at nå målet - heriblandt Finland - for sammen at løfte diskussionen.

Ifølge ministeren er det ikke meningen, at det danske reduktionsmål skal slækkes så meget, at det når helt ned på seks pct. ligesom EU-gennemsnittet.

Hun kan dog endnu ikke afsløre, præcist hvordan et nyt mål under 24 pct. skal se ud.

Ritzau

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/genforhandling-af-ammoniakmaal-afvist-i-eu

GDPR