
RANDERS: Hver dag smider mange danskere metaldåser og emballage af hård plastik ud sammen med dagrenovationen. Det bliver på landsplan til et spild på titusinder af ton, der i stedet for at blive sendt til genanvendelse går op i røg sammen med husholdningsaffaldet.
I Randers har man ikke siddet på hænderne og afventet regeringens resursestrategi, der skal løse op for problemet. Siden årsskiftet har Randers Kommune indkørt et nyt sorteringsanlæg, der blev officielt indviet den 23. maj og buldrer derudad med at skille glasflasker, metaldåser og plastbøtter.
- Alt tyder på at husholdningerne i Randers Kommune har forstået budskabet. Vi modtager i hvert fald en stadig stigende mængde metal og plast sammen med glasaffaldet, lyder det fra sektionsleder Jørgen Niemann.
God økonomi i affaldet
Det nye sorteringsanlæg er en udvidelse af et eksisterende flaskesorteringsanlæg. Udvidelsen, der har kostet omkring 3 mio. kr., gør det muligt at maskinsortere metaldåser fra i magnetiske og ikke-magnetiske metaller. De mange forskellige typer plast, der kan genanvendes, bliver håndsorteret efter plasttype.
- Målet er, at vi genanvender mindst 370 tons metal og 200 tons plast om året fra 2016. Det svarer til omkring halvdelen af forbruget i kommunens husstande, fortæller Jørgen Niemann, der dog drømmer om en endnu højere udnyttelsesgrad, for det er i den grad en god forretning at sende glas og ikke mindst metal og plast til genanvendelse:
- Regnestykket ser sådan ud: I stedet for at vi skal betale 600-700 kroner pr. ton i afgift for at sende de genanvendelige materialer til affaldsforbrænding, får vi nu i stedet en indtægt på op til 4.000 kroner pr. ton metal og 400 kr. pr. ton plast, mens glas er mere eller mindre udgiftsneutralt. Vi altså både sparer og tjener penge på samme tid. Derfor er vi selvfølgelig utrolig glade for, at husholdningerne så hurtigt har taget den nye ordning til sig.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.