TØNDER: To ferieprojekter i Kongsmark på Rømø har vist sig at være en rigtig møgsag for Tønder Kommune. Kongsmarksagen som det passende kan kaldes, omhandler to byggeprojekter af henholdsvis et hotel-hyttebyggeri med 36 huse samt en klynge med 13 poolsommerhuse, som fik byggetilladelse i oktober 2022.
Men siden politikerne godkendte lokalplanen, som kort efter banede vej for at byggetilladelsen, har flere kredse i kommunen efterfølgende kritiseret projekterne og spurgt politikerne, hvordan det kunne lade sig gøre og hvorfor kommunen ikke stopper dem igen.
Nu kan JydskeVestkysten, på baggrund af en række interne notater, berette, at kommunalpolitikerne i Tønder ikke blev orienteret om en række detaljer af teknik- og miljøforvaltningen, samt at Planstyrelsen, forinden godkendelsen af lokalplanen, havde opfordret kommunen til at lave en ny høring og tage en time out, fordi den foregående høring var kritisabel. En opfordring, som forvaltningen ikke efterkom.
"Vi har ganske enkelt ikke vidst noget"
Et af notaterne omhandler netop høringsfasen, som ligger til baggrund for beslutningen om den nye lokalplan. Planstyrelsen, der er overordnet myndighed, gjorde Tønder Kommune opmærksom på at høringsfasen var stærkt kritisabel, skriver JydskeVestkysten.
Det skyldes at lokalplanen og kommuneplantillægget ved en fejl var blevet fremlagt som et samlet dokument, og altså ikke særskilt, som det ellers kræves.
Derfor opfordrede styrelsen, at kommunen skulle tage en time out på fire uger og gennemføre en ny høring. Men i stedet blev lokalplanen stemt igennem og dagen efter blev der udstedt en byggetilladelse til de 36 hytter.
Ifølge medlem af teknik- og miljøudvalget i Tønder Poul-Erik Kjær (V), stemte politikerne lokalplanen igennem, fordi de "ganske enkelt ikke vidste noget."
Den forklaring bakker kommunalbestyrelsesmedlem Allan Svendsen (NB) op om i et læserbrev.
"Den 27. oktober 2022 godkender jeg og en samlet kommunalbestyrelse forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for Kongsmark. Alt var i overensstemmelse med gældende lovgivning og derfor kun en formalitet, fik vi at vide," skriver Allan Svendsen.
"Hvad vi derimod ikke fik at vide, var at bygningshøjden blev øget fra 5 meter til 6,5 meter, for at imødekomme et projekt. Vi fik heller ikke at vide, at der forelå et projekt. Og vi fik ej heller at vide, at der ville blive givet en byggetilladelse til et sådant projekt dagen efter," skriver han videre i læserbrevet.
Forvaltningen skal forklare sig
Teknisk forvaltning med direktør Michael Holst skal nu forklare sig. Det skal i første omgang ske på udvalgsniveau, og siden formentlig på et lukket, orienterende møde i byrådssalen, skriver JydskeVestkysten.
Avisen skriver, at forvaltningen ikke gav politikerne alle detaljer i forbindelse med vedtagelsen af lokalplanen, og at forvaltningen ikke efterkom Planstyrelsens opfordring på grund af en juridisk vurdering i kommunen.
Samtidig skal både politiet og Planstyrelsen efter anmeldelser fra lokale sommerhusejere undersøge, om alt er gået ordentligt for sig.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.