dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Her har brandvæsnet sværest ved at rykke hurtigt ud

Folketingsflertal vil afskaffe krav om udrykning inden fem minutter. Halsnæs, Slagelse, Lemvig og Dragør har været dårligst til at overholde kravet.
10. JUL 2024 11.16

Som nævnt i morges er et politisk flertal i Folketinget parat til at fjerne det nuværende krav om, at brandvæsnet altid skal rykke ud i løbet af fem minutter. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), som beredskabet hører under, vil i stedet lade det være op til kommunerne at vedtage egne responstider, som mange af dem gør i forvejen.

Meningen med at fjerne fem minutters kravet er, at det skal gøre det nemmere at rekruttere deltidsbrandmænd og dermed nemmere at redde brandstationer i mindre byer, som i stor stil har svært ved at finde tilstrækkeligt mange, der kan dukke op i løbet af fem minutter. 

Det er da også i en række landkommuner, det har været sværest at overholde fem minutters kravet, hvorimod det bliver overholdt i stort set alle hovedstadskommuner. Det viser en rapport fra Beredskabsstyrelsen, som rummer udrykningstal for 2020, 2021 og 2022. 

DK Nyt har beregnet gennemsnit for de tre år, og de viser, at Halsnæs har været dårligst til at overholde kravet. Kun 39 pct. af udrykningerne de tre år er sket inden for fem minutter. Der skete dog en forbedring i løbet af de tre år - fra 34 pct. i 2020 til 42 pct. i 2022.

Også Slagelse, Lemvig, Dragør og Skive har overholdt kravet ved under 60 pct. af udrykningerne, mens Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Hørsholm og Vordingborg ligger på præcis 60 pct. 

Ét er, hvor hurtigt brandvæsenet rykker ud, noget andet er, hvor hurtigt bilerne når frem. 

De længste gennemsnitlige responstider over de tre år findes i Morsø Kommune, hvor brandvæsnet i snit er fremme efter 13:36 minutter. Ventetiden på en brandbil var også lang i

  • Rebild (13:23 min)
  • Lemvig (12:29 min)
  • Hjørring (11:50 min)
  • Faaborg-Midtfyn (11:49 min)
  • Jammerbugt (11:45 min)
  • Skive (11:30 min)
  • Thisted (11:17 min)
  • Brønderslev (11:15 min)
  • Mariagerfjord (11:11 min)

Den hurtigste responstid var i Ballerup med i snit 4:59 min efterfulgt af Lyngby-Taarbæk, Frederiksberg, Glostrup, Gentofte, Høje-Taastrup, København, Gladsaxe, Hillerød og Herlev.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.