
SYDDANMARK: Nyt OUH - Odense UniversitetsHospital - skal bygges på en ny og anderledes måde, hvor den plads, der bruges på tekniske installationer reduceres væsentligt i forhold til traditionelt sygehusbyggeri. Det nye koncept, som byggefolkene kalder et 'nyt byggeteknisk paradigme', er så nyt og unikt, at Region Syddanmark vil eksportere konceptet til andre store sygehusbyggerier rundt omkring i verden.
I går indstillede regionens forretningsudvalg, at regionsrådet vedtager, at Nyt OUH bygges efter det nye koncept.
Nyt OUH skal varmes op med luft-til-luft varmepumper, og toiletterne på det nye sygehuse bliver med sug, som vi kender dem fra flytoiletter. Rumventilationen bliver klaret af mindre decentrale anlæg, der er installeret i de enkelte rum på sygehuset, og det varme vand skal varmes op i små decentrale vandvarmere, tæt på aftapningsstedet. I princippet udstyres hvert enkelt rum på Nyt OUH med nøjagtigt de tekniske anlæg, der er nødvendige for rummets funktion.
Fordelene ved de små decentrale tekniske anlæg frem for store centrale anlæg er mange. Dels sparer man rigtigt meget plads - for eksempel kræver centrale ventilationanlæg - som vi kender dem fra sygehuse i dag - meget store ventilationsrør, der fylder op i kældre og teknikskakter. Et lille decentralt anlæg kan monteres umiddelbart oven på loftet i det enkelte rum og kræver ikke yderligere plads. På samme måde spares plads ved at anvende små varmepumper - her undgår man et stort system af fjernvarmerør. Ved at bruge små decentrale el-vandvarmere undgår man at installere store varmtvandsanlæg og ved at bruge toiletter med sug undgår man en masse faldstammer og kan i stedet anvende vandrette rørføringer og afløb.
27.000 sparede kvadratmetre
I forhold til traditionelt sygehusbyggeri, hjælper det nye byggetekniske paradigme, Nyt OUH, med at spare i omegnen af 27.000 m2 teknikareal, til fordel for behandling og pleje. De sparede 27.000 m2 svarer til 350 mio. kr. sparede i håndværkerudgifter, som i stedet kan anvendes til arealer til behandling og pleje.
En anden fordel ved små decentrale anlæg er, at det, med tiden, bliver nemt at skifte anlæggene ud med nyt og bedre. Man får således et sygehus, der er meget omstillingsparat og som hele tiden er udstyret med state-of-the-art teknik. Det gør det også nemt at udbygge sygehuset. Her skal nybyggeriet ikke kobles på et stort centralt varme- og ventilationsanlæg osv.
Ved at anvende de små decentrale tekniske anlæg er de eneste teknik-forsyninger, der skal føres rundt på det nye sygehus koldt vand, el, it og afløbssug. Det er tanken, at Nyt OUH skal forsynes med strøm fra én eller flere vindmøller samt solceller monteret på sygehusbygningerne.
Første spadestik til det nye sygehus og det nye sundhedsvidenskabelige fakultet tages i 2015, og efter planen står fakultetet færdig i 2018 og Nyt OUH i 2021.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.