
Vedtagelsen af ny varmelov betyder, at kommunale varmeselskaber fremover må forhandle om at dele et milliardbeløb i afgiftsbesparelser med de store kraftværksejere, som skal finansiere omstilling til grøn varme. Resultatet får direkte indflydelse på varmeprisen i de store byer.
Før den ny varmelov var varmeprisen fuldt reguleret gennem loven, og forbrugerne kunne klage til Energitilsynet over høje varmepriser. Men forbrugerne kan ikke længere klage, hvis kommunale varmeselskaber er dårlige forhandlere.
Alene i hovedstaden forhandler fem kommuners fælles varmeselskaber med DONG og Vattenfall om at dele et årligt beløb, der aktuelt overstiger 500 millioner kroner. Aarhus Kommune forhandler med DONG om et beløb på over 400 millioner. Beløbene er en beregning af, hvor mange penge der kan spares på de kulafgifter, der naturligt vil falde bort ved fuld omlægning til biomasse.
Målet med den nye lov er at finansiere omstilling af centrale kraftværker fra kul til biomasse. Kul er billigt, men til gengæld pålagt nogle store afgifter. De afgifter bortfalder ved at skifte til biomasse.
Førhen gik den sparede afgift automatisk til de kommunale varmeselskaber, og ikke til kraftværksejerne. Men lovændringen betyder, at de kommunale varmeselskaber nu skal lægge arm med kraftværksejerne om, hvem der skal nyde godt af de store afgiftsbesparelser. Den fri forhandling betyder derfor, at 99 procent af den samlede afgiftsfordel nu kan tilfalde kraftværkerne.
Læs historien i Kommunen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.