dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Hvor skal jeg bygge, hvor skal jeg bo

KLUMME Endnu tydeligere opdeling mellem storbyer og udkantsområder - både med hensyn til befolkning og uddannelse

Det er sikkert bekymrende læsning for borgmestrene i udkantsdanmark at se den seneste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik. Selv om det samlede folketal i Danmark forventes at stige med mere end 4 pct. i løbet af de næste ti år, er det langt fra alle kommuner, der kan forvente et stigende folketal. Størst fald i folketallet forventes for Læsø med 12 pct., Lolland med 10 pct. og Bornholm med 9 pct. færre indbyggere i 2025. Yderligere fem kommuner forventes at have mere end 5 pct. færre indbyggere i 2025.

Denne udvikling giver lavere skatteindtægter og højere udgifter.

Opdelingen af Danmark bliver også tydeligere og tydeligere til trods for alle mulige politiske initiativer. Københavns Kommune forventes at vokse med 19 pct. og Frederiksberg kommune med 12 pct. over de næste ti år. Men også landets øvrige storbykommuner og kommunerne omkring København kan forvente stor tilvækst. Storbyerne har en forholdsvis stor andel af unge, der føder børn og har lav dødelighed. Dertil kommer, at byerne også har større tilflytning, både fra de øvrige kommuner og fra udlandet.

Hvis befolkningsudviklingen ikke i sig selv giver borgmestrene grå hår i hovedet, har de også andre ting at slås med. En ny opgørelse af handicapydelser på baggrund af indberetninger fra 13 kommuner viser, at næsten 80 pct. af dem, der modtager handicapydelser, er på passiv forsørgelse. Af de passivt forsørgede er 80 pct. på førtidspension og 15 pct. på kontanthjælp. Mens kun 8 pct. af det samlede antal modtagere af handicapydelser er uden offentlig forsørgelse - fx personer i beskæftigelse eller personer der er forsørget af samlever/ægtefælle.

En ø-undtagelse
Et andet stort kommunalt serviceområde er hjemmehjælpen.

I 2014 fik 145.100 personer, som boede i eget hjem eller ældrebolig, leveret hjemmehjælp. Det er et fald på 2 pct. i forhold til året før, hvor 147.500 personer fik leveret hjemmehjælp. Samlet fik borgerne leveret 475.300 timers hjemmehjælp om ugen i 2014, hvilket i gennemsnit er 3,3 timer pr. modtager.

En interessant udvikling i hjemmehjælpen kan også konstateres. Det er, at der på landsplan var 37 pct. der fik privat hjemmehjælp i 2014, en stigning fra 35 pct. i forhold til 2013. En del af disse borgere modtog også kommunal hjemmehjælp. Det var først og fremmest i forbindelse med den praktiske hjælp, at modtagerne valgte at gøre brug af den private hjemmehjælp. Af de borgere, som udelukkende modtog praktisk hjælp, anvendte halvdelen en privat leverandør i 2014.

Opdelingen af Danmark i geografiske områder øjnes også inden for uddannelsesområdet, med en enkelt lille ø-undtagelse. Af de elever, som i 2004 afsluttede grundskolen, har 47 pct. enten fuldført eller er i gang med en videregående uddannelse. Andelen er højest i kommunerne nord for København - med udgangspunkt i, hvor eleverne havde bopæl i, da de afsluttede grundskolen. Gentofte havde en andel på 72 pct., Lyngby-Taarbæk 71 pct., Rudersdal 68 pct. og Allerød 64 pct. Den absolutte topplacering findes på Fanø med hele 76 pct., men andelen er dog baseret på små tal. I den modsatte ende ligger elever, som havde bopæl på Samsø, med 30 pct., Stevns 32 pct., Odsherred 33 pct. og Vesthimmerland med 34 pct.

Flere og flere i arbejde
Alt tyder på, at arbejdsløshedskurven er knækket mere permanent. Flere og flere er kommet i arbejde.

Ledigheden er faldet med 10.000 personer fra fjerde kvartal 2014 til første kvartal 2015, når man korrigerer for sæsonudsving ifølge arbejdskraftundersøgelsen. Dermed var der i første kvartal 179.000 ledige personer i alderen 15-64 år, hvilket svarer til 6,3 pct. af arbejdsstyrken i denne aldersgruppe.

Siden første kvartal 2014 er ledigheden dermed faldet med 20.000 personer i ikke-sæsonkorrigerede tal.

Beskæftigelsen er steget med 6.000 personer siden 4. kvartal 2014 (sæsonkorrigeret). Beskæftigelsen er således steget i de seneste fire kvartaler, når man korrigerer for sæsonudsving.

Ser man på de ukorrigerede opgørelser, er beskæftigelsen siden 1. kvartal 2014 steget med ikke mindre end 72.000 personer. I samme periode er arbejdsstyrken steget med 52.000 personer.

 

Preben Etwil, Kontorchef i Danmarks Statistik.
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/hvor-skal-jeg-bygge-hvor-skal-jeg-bo

GDPR