HORSENS: Det var ikke til at se det, hvis man ikke lige vidste det. Og det var der ingen, som gjorde. Viste det sig. Ingen var nemlig klar over, at der under jorden ved en gammel massiv jorddæmning i 85 år havde ligget en gammel jernbanebro. Lige indtil kommunen i foråret ville fjerne dæmningen for at skabe fri passage for ørreder og andre fisk, som gyder i Gudenåen - og samtidigt anlægge en natursti mellem Horsens og Silkeborg.
For da de nåede ca. en halv meter ned i gravearbejdet, begyndte de gamle skinner at vise sig. 50 meter lang, 14 meter høj, og glemt for omverdenen i næsten et århundrede. Og så begyndt arbejdet med at fritlægge broen. Allerede otte dage efter arbejdet var påbegyndt, stod det klart, at fundament og konstruktion var i overordentlig god stand.
- Broen er en imponerende konstruktion af stål, der er som taget ud af en gammel westernfilm. Det er utroligt, at det kæmpe bygningsværk har ligget helt skjult og velbevaret i dæmningen i så mange år, siger naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen i Søhøjlandet i en pressemeddelelse.
--BILLEDE2--
Foto: Simon Marsbøll
Den forsvundne jernbanebro
Broen har nu 115 år på bagen og var altså kun en 30 år gammel konstruktion, da togtrafikken den vej over stoppede, og man øjensynligt glemte alt om den. Men det er slut nu, hvor den skal være en del af den nye natursti mellem Horsens og Silkeborg.
‘Derudover vil jernbaneentusiaster fra hele Danmark utvivlsomt have interesse for at se nærmere på den ‘forsvundne' jernbanebro.' skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelsen.
--BILLEDE3--
Foto: Simon Marsbøll
Aldrig flere tog
Der kommer dog aldrig til at køre tog på strækningen igen. Det bliver naturvandrere, cyklister og motionsløbere og ikke togtrafik, der får glæde af broen, da skinnerne er blevet fjernet.
- Lige nu er det højsæson for store ørreder, der vandrer op i Gudenåen for at gyde. Så hvis man kan tåle at se ned fra broen, uden at blive svimmel af højden, så er der gode chancer for at se ørrederne springe, fortæller Jan Kjærgaard.
Broen, som får navnet 'Den Røde Bro', blev indviet lørdag 13. december.
Horsens Kommune har ført dagbog over arbejdet med broen, som kan læses her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.