dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

København får pris for at udfordre mageligheden

Gode forhold for fodgængere, cyklister og prioriteringen af liv i byen er med til at udløse Folkesundhedsprisen 2013 til Københavns Kommune
1. OKT 2013 6.07

KØBENHAVN: De fleste forbinder formentlig livet i en storby med stress, støj og luftforurening. Alligevel får Københavns Kommune Folkesundhedsprisen 2013. Det skyldes kommunens målrettede arbejde med at skabe en by, der blandt andet gør bevægelse til en integreret del af dagligdagen, lyder det fra rådhuset.

- Det afgørende for vores sundhed er ikke, om vi bruger mange timer i et fitnesscenter. Det afgørende er, om vi bliver motiveret til at leve sundt i vores hverdag. Det gør man i København, hvor byen bevidst er indrettet, så man nemmest kommer rundt til fods eller på cykel, siger professor Torben Jørgensen, der er formand for Dansk Selskab for Folkesundhed, som uddeler Folkesundhedsprisen, der blev overrakt til teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) i forbindelse med Folkesundhedsdage.

- Jeg er rigtig glad for prisen og anerkendelsen af vores arbejde med at skabe en by for mennesker. Vi har en stærk tro på, at københavnernes livskvalitet er tæt forbundet med et godt miljø og mulighederne for at leve et aktivt liv. Derfor prioriterer vi bevidst gode forhold for fodgængere og cyklister, ligesom vi arbejder målrettet på at skabe nye rekreative områder som havnebade, legepladser og parker, siger Ayfer Baykal (SF).

København har en målsætning om, at 50 pct. af pendlerne skal cykle til og fra arbejde og uddanelse i kommunen, at 20 pct. flere skal gå og at københavnerne skal opholde sig 20 pct. mere i byens rum. Og strategierne virker. Københavnerne både går og cykler mere end gennemsnitsdanskeren.

Københavnerne står bag
- Med den stigende velstand er vi også blevet mere magelige, og mange foretrækker at transportere sig selv til og fra arbejde i bil. Derfor er der brug for, at kommunerne udfordrer vores vaner i deres indretning af byen. Jeg vil opfordre andre kommuner til at tage ved lære af Københavns fokus på at gøre sunde vaner til en naturlig del af hverdagen, siger Torben Jørgensen.

En række undersøgelser foretaget af Københavns Kommune viser, at københavnerne er helt med på den aktive livsstil.

- Når vi spørger københavnerne, ønsker hovedparten sig gode grønne områder og bedre forhold for byens cyklister og fodgængere. Derfor er det københavnerne selv, der er med til at skubbe på udviklingen af en by, der indbyder til en aktiv og sund hverdag, siger Ayfer Baykal.

Sundhedseffekten ved at Københavnerne cykler 1,2 mio. km årligt har en samfundsøkonomiske gevinst på 1,7 mia. kr. om året, viser beregninger foretaget af Cowi i 2009.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/koebenhavn-faar-pris-for-at-udfordre-mageligheden

GDPR