dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Janus Engel, Polfoto.

København mere klimavenlig end for 10 år siden

Københavnernes CO2-udledning målt per indbygger er en af de laveste blandt Europas hovedstæder. Det skyldes både hårdt arbejde og en god portion held, men det er ikke sikkert byen når sine mål alligevel
12. MAJ 2015 9.52

KØBENHAVN: København er godt på vej mod målet om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Midtvejsmålet for København er en reduktion af CO2-udledningen på 20 pct. i 2015. Den milepæl er vel passeret, da København i 2014 samlet set har skåret 31 pct. af byens samlede CO2-udledning sammenlignet med 2005. I samme periode har byen haft en pæn økonomisk vækst og ikke mindst en massiv befolkningstilvækst, og derfor er CO2-udledningen per indbygger faldet mere end for byen samlet set.

Alene fra 2013 til 2014 er udledningen af CO2 faldet med 13 pct., hvilket i høj grad skyldes mere biomasse i kraftvarmeproduktionen og mere vindenergi i elnettet. Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) glæder sig over udviklingen, men advarer mod at hvile på laurbærene.

- København har et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Vi har nu skåret næsten en tredjedel af vores CO2-udledning. Men det sker også ved at høste nogle af de lavthængende og ikke langtidsholdbare frugter som omstilling til biomasse. Samtidig har vi kun 10 år til at komme helt i mål. Derfor er der brug for, at vi intensiverer vores arbejde med omstilling til vedvarende energi, mere grøn transport og ikke mindst flere energibesparelser, siger Morten Kabell.

Trafikken I fokus
En helt ny minievaluering af Københavns klimaindsats peger på, at kommunen de seneste tre år har afsat 650 mio. kr. til klimaområdet ud af et samlet investeringsbehov på 2,7 mia. kr. Investeringerne er primært faldet i form af bedre forhold for byens cyklister, udskiftning af trafiksignaler og Intelligente Transportsystemer samt ny og energibesparende gadebelysning.

Især trafikkens CO2-besparelse vil kunne mærkes. Når man går ind i tallene i evalueringen, kan man se, at mens udledningen til el og fjernvarme er styrtdykket de seneste ti år, er CO2-forbruget på transport fortsat det samme.

Minievalueringen peger på, at kommunen også skal øge egne investeringer i eksempelvis energirenoveringer og omstilling til nye drivmidler inden for transportområdet. Kommunen er samtidig udfordret af manglende medløb på klimadagsordenen i Folketinget på en række områder som eksempelvis den aflyste trængselsring.

- Storbyerne står for 70 pct. af klodens udledning af CO2. Derfor er storbyerne helt centrale, hvis vi skal begrænse skaderne af klimaforandringerne. København har på en række områder lagt sig helt i front i den grønne omstilling. På en række områder begrænser den nationale lovgivning arbejdet med at indfri vores grønne ambitioner. Men vi skal også fremover have et større mod til at kaste et kritisk lys på vores egen indsats, siger Morten Kabell.

Danmark når måske ikke i mål
For at sikre at kommunen holder det rette fokus i investeringerne på klimaområdet har Morten Kabell netop nedsat et klimapanel bestående af nogle af Danmarks førende klimaeksperter. Klimapanelet skal mødes fire til fem gange om året og give indspark til kommunens arbejde med at nedbringe CO2-udledningen og modtage en årlig status på kommunens arbejde mod målet om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad.

Et af medlemmerne bliver professor ved Københavns Universitet Katherine Richardson, der har en baggrund som formand for regeringens nu hedengangne klimakommission. Hun kalder over for Berlingske Københavns klimaambition ‘prisværdig'. Men hun stiller sig også skeptisk over for begrebet ‘CO2-neutralitet', især når den bl.a. er baseret på afbrænding af biomasse i kraftvarmeværker.

- Det er slet ikke al biomasse, der er CO2-neutral. Hvis man taler om træpiller, går der jo 30, 50 eller 70 år, før træerne atter er vokset op, har genetableret biomassen og dermed optaget den CO2, der blev afgivet. Det er en vigtig diskussion, der bliver mere og mere aktuel, og som også København kommer til at skulle tage, siger hun.

Katherine Richardson understreger over for Berlingske, at vi 'ikke dør', hvis København ikke kommer helt i eget klimamål i 2025, men hvis den største befolkningskoncentration i Danmark ikke er kommet rigtig, rigtig langt med CO2-reduktioner i 2025, når vi ikke de klimamål, som Danmark har forpligtet sig til gennem EU, herunder en målsætning om 80 til 95 pct. CO2-reduktion i 2050 i forhold til 1990, siger professoren.



Københavns Kommunes nye klimapanel består af:

  • Professor Katherine Richardson, Københavns Universitet
  • Direktør Hanne Christensen, Rambøll
  • Direktør Lars Jannick Johansen, Den Sociale Kapitalfond
  • Direktør Anne Grete Holmsgaard, Biorefining Alliance
  • Bestyrelsesformand Anders Eldrup, Grøn Energi
  • Direktør Martin Manthorpe, NCC
  • Direktør Christian Ibsen, Concito
  • Mobilitetschef Anette Enemark, Movia


Medlemmerne af panelet er personligt udpeget og modtager ikke honorar.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/koebenhavn-mere-klimavenlig-end-for-10-aar-siden

GDPR