

VIBORG: I regeringens forslag om en privatisering af de affaldsopgaver, som kommunerne i øjeblikket udfører, skal forbrugerne selv kunne vælge affaldsafhenter, mens kommunen stadig er forpligtet til at tilbyde affaldsafhentning.
- Skrækscenariet er jo, at vi får fem skraldebiler på hver villavej. Det er da ineffektivt og ikke særlig miljørigtigt, siger formanden for klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune, Mads Panny (S).
Samtidig står kommunen med forsyningspligten.
- F.eks. i landområderne, hvor der måske ikke er så god forretning som i byerne, ja der står vi med ansvaret. Hvorimod de private leverandører nok kun vil byde ind på de rentable områder, siger Mads Panny.
Viborg Kommune står egentlig overfor million-investeringer i nye affaldsanlæg i midtbyen og på flere andre områder, men de planer er indtil videre stoppet.
- Med regeringens udspil aner vi jo ikke, hvor mange kunder vi har og skal planlægge efter. Det er svært, og det skaber usikkerhed for hele området og økonomien. Desuden er der en stor usikkerhed om de investeringer, vi har planlagt, og desuden skal udgifterne fordeles på færre forbrugere. Det giver usikkerhed i alle led, og måske ender det med, at forbrugerne skal betale mere for at få hentet deres affald, siger Mads Panny.
Usikkerhed og handlingslammelse
Hele klima- og miljøudvalget på tværs af politiske fløje er enige om en fælles frustration over regeringens planer.
- Det er ærgerligt, at vi sætter alt på stand-by og ikke kan komme videre pga. denne usikkerhed. Vi står jo her med allerede vedtagne investeringer, som vi stiller i bero, fordi vi ikke kan være sikre på, hvordan virkeligheden vil blive, siger Mads Panny.
Udvalget finder regeringens forslag til forsyningsstrategi vedrørende affaldssektoren meget uhensigtsmæssig og retter derfor senest mandag en fælles kritisk henvendelse til lokale folketingsmedlemmer, miljøministeren, Dansk Affaldsforening og alle ordførerne på Christiansborg om at forholde sig til problematikkerne i liberaliseringsplanerne.
- Vital infrastruktur som f.eks. affaldshåndtering i et samfund bør og skal være på fælles hænder. Det skal være nemt at komme af med, og vi skal som kommune med forsyningspligt være sikker på leverancerne, siger Mads Panny.
Hvem har ansvaret?
Med regeringens planer er det for ham bekymrende, at man ikke kan styre, hvor affaldet skal hen, og heller ikke styre det genanvendelige affald, som der vil blive mindre af.
- Der er ikke mange gode ting i disse liberaliseringsplaner. Vi har f.eks. et affaldsanlæg til 200 mio. kr. stående, og den slags investeringer ser vi nok ikke så meget af i fremtiden. Vi har f.eks. planer om at nedgrave affaldscontainere i midtbyen, ligesom vi også tilbyder byfester og lignende arrangementer affaldsløsninger. Hvem skal betale dem og sørge for det i fremtiden?, spørger Mads Panny.
Han mener, at private firmaer kun er interesseret der, hvor der er penge i det.
- Privatisering og liberalisering af dette område er noget skidt. Jeg synes, at affaldshåndtering er et område, hvor man har et helt naturligt offentligt monopol, og jeg håber, politikerne vil tænke sig om, og at noget sund fornuft indfinder sig, siger Mads Panny, og tilføjer:
- Man skal jo også se på miljøbundlinien og ikke kun på økonomien.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.