dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Kommuner centraliserer vedligeholdelse af bygninger

Tre ud af fire kommuner har en form for model, hvor vedligeholdelse af bygninger er centraliseret

Kommunerne er godt i gang med at centralisere vedligeholdelse af bygninger, skriver Fagbladet FOA. En foreløbig opgørelse fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, viser, at tre ud af fire kommuner har en form for model, hvor vedligeholdelse af bygninger er centraliseret.

Tankegangen i kommunerne er, at man kan gøre det smartere og mere bæredygtigt, hvis man har en samlet enhed, der kan koordinere alt fra at eje, bygge, vedligeholde og udvikle bygninger - uanset om det er et rådhus, plejehjem, skoler, idrætsfaciliteter eller kulturinstitutioner.

- Udviklingen går mod, at det tekniske personale betjener større områder i grupper og ikke længere er tilknyttet én enhed som en skole eller et plejehjem. Desuden giver det mere robusthed ved for eksempel sygdom, siger lektor Susanne Balslev Nielsen, DTU, til bladet.

Formanden for FOA's Teknik- og Servicesektor, Rainer Burgwald, følger udviklingen tæt. Han frygter negative konsekvenser af centraliseringen, hvis kommunerne kun tænker på besparelser og overser de mange ekstra opgaver, der bliver løst af de tekniske medarbejdere på institutionerne.

- Jeg opfordrer til, at man tager hensyn til medarbejdernes ønsker og behov, siger han.

Pedellen underviser i vedligehold
Teknisk serviceleder Henning Kock er en af dem, der afventer konsekvenserne af centralisering. Han er ansat på Kystskolen i Nordfyns Kommune, hvor han ud over at være pedel underviser en gruppe drenge fra 8. klasse i valgfaget servicefag. Et fag, der kan inspirere dem til en senere karriere som håndværker. Eleverne flytter møbler, bygger legeplads og hjælper med småreparationer og vedligeholdelse. Deres indsats har reel værdi, siger Henning Kock.

- Hvis jeg har været syg, arbejder de selv videre. De knokler virkelig, siger han.

Både han og tillidsrepræsentant Peter Lumby Andersen frygter, at den type ordning ophører, når Nordfyns Kommune til efteråret samler bygningsvedligehold i en central enhed i kommunen.

Hvis det tekniske servicepersonale bliver ansat af en central enhed, kan deres arbejdstid ikke uden videre bruges på andre aktiviteter, som skolen har glæde af.

- Vi mener jo, det er godt for både skolen og medarbejderne, at vi er fleksible og kan indgå i arbejdet på den måde. Nogle af os fungerer også som fodboldtrænere, og det passer godt sammen med skolereformen, siger tillidsrepræsentant Peter Lumby Andersen.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/kommuner-centraliserer-vedligeholdelse-af-bygninger

GDPR