
'Fire års kamp fra forbundets side bærer nu frugt. Miljøministeren har netop fremsat lovforslag for Folketinget om afskaffelse af kravet om markedsleje for kolonihaver.' Sådan står der med rødt på Kolonihaveforbundets hjemmeside i disse dage. Og årsagen er ministerens bebudede lovforslag, der nu er klar.
I den skriftige fremsættelse hedder det: '...Men skal hele ideen med kolonihaver fastholdes, må det imidlertid samtidig sikres, at kolonihaverne er et økonomisk realistisk fritidstilbud for alle dele af (by)befolkningen, og at alle på lige fod har adgang til at komme i betragtning til en kolonihave. Derfor foreslås det, at der indføres en bestemmelse i kolonihaveloven, som giver kommunale ejere af arealer til kolonihaveformål mulighed for at udleje disse til en pris, der er lavere end markedsprisen og samtidig giver statslige ejere en udtrykkelig hjemmel hertil.
Forslaget går først og fremmest på, at det skal være kommunen og ikke markedsvilkårene, der bestemmer prisen. I landets kolonihaveområder opleves højere og højere priser, og med de gældende regler er kommunerne forpligtet til at sætte prisen efter den 'formodede markedspris'.
At der er ændringer på vej, fik i oktober 2012 Statsforvaltningen Hovedstaden til at droppe en sag i Helsingør, hvor byrådet havde fastsat kolonihave-lejer langt under markedsprisen.
Et flertal i byrådet satte i 2011 lejen for de kommunale kolonihaver op fra rundt regnet 2 kroner per kvadratmeter om året til 5 kroner. Det var for lavt, mente Statsforvaltningen, som krævede, at kommunerne ikke sætter lejen lavere end den formodede markedspris, som i Helsingør angiveligt ville være 16-20 kr.
Borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) havde advaret imod 5 kroners-lejen og påpeget, at politikerne i byrådet kunne blive holdt økonomisk ansvarlige for den lave leje. Det blev der dog ikke tale om.
Lovforslaget lægger også op til en ofentlig tilgængelig venteliste - samt bedre muligheder for at gøre kolonihaveområder varige.
Foto: Flickr
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.