

Kommunerne står landet rundt i kø for at blive blandt de få udvalgte, der får lov til at bygge i kystzonen.
Et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative aftalte i august en forsøgsordning til fremme af kyst- og naturturismen.
Dermed kan op til ti områder i Danmark få dispensation til at bygge boliger eller andre turistfaciliteter på trods af strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen.
Ingen hotelhøjhuse
Lolland Kommune har hele to forslag i puljen. For øens borgmester er forsøgsordningen med lempeligere planregler en kærkommen anledning til at udbygge den turisme, som øen er blevet stadigt mere afhængig af.
- Lolland har inklusive tilhørende øer omkring 320 kilometer kystlinje med skrappe begrænsninger på, hvad vi må lave der, siger Holger Schou Rasmussen (S).
- Vi skal beskytte vores fantastiske kyster, og jeg har ingen interesse i, at der bliver smækket et hotelhøjhus op i vandkanten. Men fik vi råderet over bare ti pct. af vores kystlinje, så fik vi nogle nye muligheder på Lolland, der har været vildt hårdt ramt af tab af arbejdspladser, siger han.
35 kommuner kæmper om 10 fripladser
I første ansøgningsrunde i vinter meldte ni kommuner sig. Men i den netop overståede og sidste ansøgningsrunde har kommunerne været oppe på tæerne, så 35 kommuner plus et par nationalt tværgående projekter nu kæmper om de ti 'fripladser' i forhold til planlov og andre snærende bånd.
Projekterne varierer fra ferieboliger, trætophuler og forlystelsesparker til et hospice i naturskønne omgivelser.
For at komme gennem nåleøjet skal projekterne opfylde tre kriterier. De skal tiltrække ikke mindst udenlandske turister og kunne etableres i tilknytning til eksisterende turistmæssige aktiviteter.
Desuden skal de kunne indpasses arkitektonisk og under særlig hensyntagen til den omkringliggende natur og landskabet.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.