Ny asfalt på vejene samt renovering og bygning af nye skoler står højt på listen over de områder, hvor kommunerne gerne vil kunne investere i 2018. Det viser en rundspørge til kommunernes økonomichefer foretaget af KL. Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum.
Samlet set vurderes det i kommunerne, at de har behov for at bruge 18,9 mia. kr. på anlægsinvesteringer i 2018. Det er 2,6 mia. kr. mere end kommunerne fik forhandlet sig frem til i anlægsbudgettet i økonomiaftalen for 2017.
Den største del af pengene vil kommunerne ifølge rundspørgen gerne kunne bruge på veje og skoler, men derudover fylder en række andre anlægsinvesteringer mere end tidligere år. Her nævner kommunerne fx investeringer i nedrivning af ejendomme, byggemodning samt køb af ejendomme, køb af jord og by- og havneudvikling.
KL-formand Martin Damm (V) mener, at kommunernes vurdering af behovet for anlægsinvesteringer udtrykker et reelt behov, ikke mindst i forhold til nødvendig vedligeholdelse af veje og bygninger.
- Det er sund fornuft, da vi har et betydeligt efterslæb på vedligeholdelse af de kommunale veje og bygninger. Det er en regning, som vi ikke kan blive ved med at skubbe foran os, siger Martin Damm.
Stort efterslæb på vedligeholdelse
Behovet for vedligeholdelse af kommunernens vejnet og skoler fremgår også af den seneste rapport 'State of the Nation' fra 2016, hvor Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) beskriver tilstanden af infrastrukturen i Danmark. I rapporten får de kommunale veje den laveste karakter, og de kommunale bygninger får den næstlaveste karakter.
FRI’s administrerende direktør Henrik Garver glæder sig derfor over, at så mange kommuner er parate til at investere mere i vedligeholdelse af veje og bygninger.
- Det er en fornuftig disposition, for vi må konstatere, at kommunale veje og bygninger er i en problematisk tilstand. Det går ud over borgernes mobilitet, når de skal til og fra arbejde. Det øger risikoen for flere trafikulykker. Og et dårligt indeklima på skolerne går ud over elevernes indlæring, siger han.
SAMKOM, som er et samarbejde mellem Kommunal Teknisk Chefforening og Vejdirektoratet, estimerede også i 2016, at der er et vedligeholdelsesefterslæb på 4,9 mia. kr. alene på kommunevejnettet.
Henrik Garver vurderer, at årsagen til det store efterslæb er, at det er let for politikerne at udskyde investeringer i vedligeholdelse et år eller to på grund af andre og mere presse- rende investeringer. Derved opstår udfordringerne med større og dyrere reparationer og genopretninger.
- De manglende investeringer i vedligehold på disse områder betyder, at vi som samfund skubber en udgift foran os og vel at mærke på en måde, så vi efterlader en større regning til senere, fordi genopretning af den mangelfulde infrastruktur bliver langt dyrere ved at blive udskudt, siger Henrik Garver.
Positivt med høje ambitioner
Venstres finansordfører Jacob Jensen noterer kommunernes ønske om at øge anlægsinvesteringerne i 2018, men slår fast, at de ikke skal forvente få lov at investere så meget, som de ønsker. Tværtimod ønsker regeringen at fortsætte den udvikling, som er sket siden 2014, hvor kommunerne har fået lov at investere mindre i anlæg.
- Det er positivt, at kommunerne har så store ambitioner. Og det er også positivt, at kommunerne har fokus på at investeringer i anlæg, som skal være med til at bringe driftsudgifterne ned, siger Jacob Jensen, der dog samtidig konstaterer, at de kommunale anlægsbudgetter har været på et historisk højt niveau i de seneste år:
- Det kræver en skarp prioritering i kommunerne, for det skal hænge sammen, og de kommunale anlægsbudgetter skal holde sig inden for de muligheder, som der er. Vi skal se det i en helhed i forhold til den samlede danske økonomi, til sundhedsområdet, sygehusene og motorvejene, hvilket jo også kommer kommunerne til gavn.
KL-formand Martin Damm slår fast, at et rimeligt anlægsniveau vil være et af KL’s hovedkrav, når der skal forhandles økonomiaftale med regeringen i de kommende måneder. Men han er godt klar over, at der venter ham hårdt arbejde i lyset af, at regeringen ønsker at sænke anlægsniveauet yderligere.
Rundspørgen er gennemført blandt kommunale økonomichefer i perioden 15.-28. marts 2017. 91 pct. har svaret. Svarene er herefter forholdsmæssigt opregnet efter kommunernes størrelse, så det giver et samlet billede for hele landet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.