dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Professor Peter Vedsteds illustration af uligheden i sundheden i Danmark på KL's Sundhedskonference 'Lige adgang til det nære sundhedsvæsen - hvordan?' i Kolding.
Mathilde Friis-Andersen

'Kommunerne har nøglen til den lige sundhed'

Thomas Adelskov peger på tæt samarbejde på tværs - også med frivillige - som vejen til mere lighed i sundhed, mens professor primært peger på kommunerne
18. JAN 2017 14.10

KOLDING: - En forholdsmæssig kort tur med S-toget fra Enghave station til Gentofte station afslører stor ulighed i sundheden. For når man står af på perronen i Gentofte, så lever borgerne her i gennemsnit 6,6 år længere tid, end borgerne i Enghave gør. Og sådan er det alt for mange steder i Danmark.

Sådan lød det onsdag formiddag fra Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, da han åbnede KL's årlige Sundhedskonference i Kolding. 

Årets tema er lige netop ulighed i sundhed, for selvom der er forholdsmæssig lav økonomisk ulighed og ikke mindst lige adgang til sundhed i Danmark, 'så har vi en relativ og markant ulighed i dødeligheden', lød det fra Thomas Adelskov, der pegede på, at kommunerne ikke kan løfte opgaven alene.

Som så mange gange før pegede han i stedet på, at det skal foregå i et tæt samarbejde med praktiserende læger, sygehuse, private aktører og ikke mindst frivillige organisationer:

- De frivillige kan noget, som vi skal udnytte. Kommunerne skal turde mere i samarbejdet med frivillige og private organisationer. De vil gerne indenfor, og vi skal invitere dem ombord, sagde Thomas Adelskov. 

Kommunerne har nøglen til den lige sundhed 
Særligt i forhold til såkaldte 'usynlige' borgere, er der en skævhed i sundheden og disse borgere er en udfordring, fordi det ofte er dem, der ikke selv opsøger den praktiserende læge eller andre sundhedsprofesionelle for hjælp.

Og her har kommunerne en helt særlig mulighed for at lave om på uligheden, lød det fra professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, Peter Vedsted, på dagens første oplæg 'Hvordan sikrer det nære sundhedsvæsen en mere lige adgang'.

For, som han forklarede, er kommunerne det eneste sted, der har kontakt til borgerne gennem hele livet. Lige fra sundhedsplejen, tandplejen, folkeskolen til de de sociale systemer og plejehjemmene:

- Kommunerne er det eneste sted, der har alle mulighederne. De har sammen med de praktiserende læger nøglen til at skabe mere lighed i sundheden.

To projekter viser vej 
At kommunerne kan gøre meget på egen hånd for at øge ligheden i sundheden, viste to projekter fra henholdvis København og Guldborgssund kommuner, hvor man internt i kommunen har øget samarbejdet mellem sundhedsmedarbejderne og sagsbehandlerne, så man sikrer, at nogle af de borgere, der ikke nødvendigvis selv bliver opmærksom på kommunens sundhedstilbud, får de relevante tilbud. 

Og data fra projektet i Guldborgsund, hvor man sørger for at sætte ind med økonomivejledning, misbrugsbehandling, psykiatrisk hjælp og hjælp i hjemmet, viser, at det betaler sig, når de kommunale enheder arbejder tværsektorielt: 

- Godt nok stiger udgifterne i starten af forløbene, men når vi får omlagt indsatsen fra brandslukning til vedvarende indsatser, så falder udgifterne igen, fortalte programchef i Region Sjælland, Annette Palle Andersen.

- Men det tværsektorielle ledelsessamarbejde er en vigtigt, for at det skal lykkes, afsluttede hun. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/kommunerne-har-noglen-til-den-lige-sundhed

GDPR