dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Kulturstyrelsen gennemgår 9000 fredede bygninger

Op mod 600 fredede bygninger kan miste deres status som fredede, når Kulturstyrelsen har set dem
19. JAN 2015 6.44

Kulturstyrelsen gennemgår alle danske fredede bygninger, og det kan betyde, at godt 600 huse mister deres status som fredede, skriver Politiken.

I alt 9000 bygninger er fredet i Danmark, men ved at ophæve fredninger risikerer vi at miste en del af vores bygningskultur, lyder det fra arkitekter og fredningseksperter.

- Det vil helt klart svække den bygningskulturelle værdi, og det vil gå ud over helheden mange steder i Danmark, siger Søren Vadstrup, der er lektor på Kunstakademiets Arkitektskole til Politiken.

Vadstrup, der er forfatter til flere bøger om vedligeholdelse af ældre bygninger, synes dog, det er klogt, at de fredede huse bliver revurderet, men han er bekymret for udfaldet nogle steder.

De huse, der bliver affredet, bliver nemlig for størstedelens vedkommende erklæret bevaringsværdige, og så er det ikke længere statens repræsentant på fredningsområdet, Kulturstyrelsen, men de kommunale forvaltninger, der skal sikre, at husene forbliver i en stand, der svarer til deres historie.

Huse i fredningsklasse B revurderes
Der er blevet fredet bygninger i Danmark siden 1918, men det er første gang, man gennemgår de 9000 bygninger, der er fredet. Indtil 1980 opererede man med to fredningsklasser, A og B, og det er primært de gamle B-fredede huse, der risikerer at miste deres fredningsstatus.

De er primært fredet på grund af deres ydre udtryk, men da deres indre ikke længere har særlig meget at gøre med det oprindelige hus, kan de miste deres fredning.

- Hvis vi skal opretholde tilliden til de fredede bygninger, skal det være de eksemplariske bygninger, der står på fredningslisten. De skal have kvaliteter af national interesse, og de skal have unikke arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, siger kontorchef i Kulturstyrelsen Arne Høi til Politiken.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/kulturstyrelsen-gennemgaar-9000-fredede-bygninger

GDPR