dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Illustration: BaneDam¨nmark

Langeskov Station kører langt fra på skinner

Først kostede den 53 mio. kr. Så kostede den 70 mio. kr. Først skulle der køre Intercity-tog, så måtte de nøjes med et regionaltog. Sagen om Langeskov Station har varet længe, men hvad er op og ned?
19. MAJ 2015 13.43

KERTEMINDE: I en promoveringsvideo fra Banedanmark fortæller en konduktør stolt, hvordan der nu også kommer Intercity-tog, som skal stoppe i Langeskov på strækningen mellem Esbjerg og København. Perronen blev for at spare godt nok skåret ned til 250 meter, men så kunne der stadig holde korte Intercity-tog. Og da daværende transportminister Hans Christian Schmidt (V) i dagene op til valget i 2011 besøgte Langeskov, sagde han til den lokale avis:

- Det bliver en fantastisk station. For IC-toget skal stoppe her. I får den helt store pakke, som ingen andre får.

Men det fik de ikke. For der kommer ikke Intercity-tog til Langeskov. I stedet vil et regionaltog standse der på sin vej mellem Nyborg og Svendborg over Odense.

Det har vakt harme i den lille by med ca. 4.000 indbyggere. De var jo blevet lovet, at der skulle komme et Intercity-tog og standse i deres by. Hvorfor skulle man ellers bygge en station, som var stor nok til at bære det?

Ifølge transportminister Magnus Heunicke (S) er det rettidig omhu at bygge stationen stor nok til måske en dag at kunne varetage intercity-drift. Men ind til videre kommer borgerne i Langeskov altså til at spejde langt efter et stillestående Intercity-tog på stationen.

For DSB har vurderet, at kundegrundlaget i Langeskov ikke er stort nok til at lave det ekstra stop. Slet ikke, når det ekstra stop vil medføre 3 minutters ekstra rejsetid på strækningen. Med det antal tog, som det er tiltænkt skal stoppe på stationen, ville de 3 minutters ekstra rejsetid pr. tog løbe op i 100.000 timer om året. Og det vurderer DSB altså ikke kan svare sig. Derfor har de trukket i håndbremsen og besluttet sig for et regionaltog

Ministeren i samråd
På under to uger er der blevet indsamlet mere end 2.000 underskrifter fra borgere, som vil have Intercity-togene til at standse i Langeskov. De borgere bakkes op af tidligere transportminister Hans Christian Schmidt og hans partifælle Lars Christian Lilleholt, som er medlem af transportudvalget. Begge er de valgt i Fyens Storkreds, og har derfor interesse i at repræsentere borgerne i Langeskov.

De mener, at Langeskov Station, som snart er færdigbygget til en værdi af omkring 70 mio. kr., var påtænkt til at være et stop for IC-tog.

- Det står ikke i forligsteksten, og forligsteksten er den, jeg arbejder ud fra. Der står ikke et ord om, hvilken betjening der skal være på stationen, svarede Heunicke til samrådet og henviser til en politisk aftale fra 2010.

Forsinkelser og fordyrelser
Det har været en lang proces at nå frem til de beslutninger omkring Langeskov Station, der nu er truffet. Der har ikke været en station i byen siden 1979, men med en forligsaftale på transportområdet fra 2010 blev det besluttet, at nu skulle byen i Kerteminde Kommune have en station igen. I 2012 blev projektet i første omgang udskudt ni måneder - og i november sidste år blev projektet udskudt endnu en gang. Nu forventes det, at stationen skal åbne i september i år.

Til at begynde med budgetterede man med, at prisen på den nye station ville blive 53 mio. kr. Den pris er støt steget til 70 mio. kr.

- Det blev flere penge, end vi havde regnet med. Det kan man slet ikke beskylde den tidligere regering for, for det kan man ikke regne med. Nogle gange bliver tingene billigere, men denne gang blev det meget dyrere. Og vi fandt pengene, så vi har en station nu, som er rigtigt god til regionaltog, men som også kan tage Intercity-tog. Det synes jeg er rettidigt omhu. Det ville have ærgret mig, hvis vi ikke havde lavet en station, som var klar til evt. trafikvækst, sagde Magnus Heunicke til dagens samråd

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/langeskov-station-koerer-langt-fra-paa-skinner

GDPR