
Ti EU-medlemsstater får nu nedsat deres fiskekvoter, fordi en række arter er blevet overfisket det foregående år. Det sker som en del af den årlige nedskrivning af fiskekvoter, som kommer fra Europa-Kommissionen.
Europa-Kommissionen sætter hvert år kvoter ned for overfiskede fiskebestande, for at håndtere de skader på havmiljøet, overfiskningen har medført og for at sikre, at medlemsstaterne bevarer et bæredygtigt fiskeri i de fælles fiskeriressourcer i EU.
Lavere nedskrivning end sidste år
Kvotereduktionen svarer til den mængde fisk, der er blevet overfisket det foregående år. Dog øges nedskrivningen, hvis landene har overfisket en bestemt fiskeart flere gange, hvis fiskekvoterne er blevet overskredet med fem pct, eller hvis den berørte bestand er omfattet af en flerårig plan.
Kvoterne nedsættes med 22 pct. mindre end sidste år, fordi landene har været bedre til at holde sig inden for fiskekvoterne.
- Hvis vi vil være seriøse i kampen mod overfiskeri, er vi nødt til at følge reglerne - det inkluderer respekt for kvoterne. Jeg er glad for, vi i dag tydeligt kan se, at vi har gjort mere end tidligere for at holde os inden for kvoterne i 2013. Når det er sagt, er vi nødt til at have en effektiv kontrol, for at sikre at reglerne bliver overholdt og for at sikre os selv sunde fiskebestande over hele Europa, siger Maria Damanaki (S), EU's kommisær for fiskeri og maritime forhold i en pressemeddelelse.
Overfisket med 25 pct
I Danmark drejer det sig især om fiskeri af tobisen, også kendt som sandål, som i 2013 blev overfisket med mere end 25 pct. Tobis bruges især til produktionen af fiskemel og fiskeolie. Mellem en tredjedel og halvdelen af danske fiskefangster består af tobis, og Danmark står for 90 pct af tobisfiskeriet i EU.
På europæisk plan er der tale om 45 fiskearter, der omfattes af kvotereduktionen. I Danmark drejer det sig om sild, makrel, sej og sandål.
De ti lande, der får nedskrevet deres fiskerikvoter er Belgien, Danmark, Grækenland, Spanien, Frankrig, Irland, Holland, Polen, Portugal og Storbritanien.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.