dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Lomborg tilbage til den danske klimadebat

Blå blok er parat til atter at sætte miljødebattør Bjørn Lomborg på finansloven. Klimadebatten skal være mindre elitær, mener den ny klima- og energiminister
10. JUL 2015 7.12

Den omstridte miljødebattør Bjørn Lomborg er på vej til et comeback i den danske miljø- og klimadebat. Og han glæder sig.

Lomborg blev i sin tid ansat af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) regering som direktør i Institut for Miljøvurdering. Det var et led i opgøret med smagsdommere og Svend Aukens påståede 'miljøimperium.

Men i 2011 slettede den nytiltrådte SRSF-regering som en af sine første handlinger Lomborg fra finansloven. Han har siden boet i Prag og mest markeret sig i debatten i udlandet.

Nu vil klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt imidlertid igen sætte Bjørn Lomborg og hans organisation, Copenhagen Consensus, på finansloven. Det varslede Lilleholt allerede i januar i Berlingske.

- Der er brug for flere stemmer i klimadebatten. Den er for ensidig og lidt for elitær, og det er vigtigt, at vi bliver politisk udfordret, erklærede Lilleholt.

Ministeren vil i dag ikke løfte sløret for, hvordan og hvor meget Lomborg skal støttes. Men han vil mødes med Lomborg efter sommerferien, oplyser Lilleholt i en mail til Ritzau.

Støttepartierne i blå blok er særdeles positive, oplyser deres ordførere.

Mikkel Dencker, Dansk Folkeparti, savner Lomborgs stemme:
- Hvis han kunne vende tilbage, ville det absolut være et stort plus i debatten om, hvordan vi anvender vores ressourcer og tilrettelægger vores energipolitik. Det vil være en god investering at få noget kvalitet og modspil til det, som har været god latin de sidste fire år.

Lomborg og hans aktiviteter i Institut for Miljøvurdering og senere Copenhagen Consensus har allerede modtaget over 100 mio. kr. i statsstøtte, men det er ingen hindring, mener DF's ordfører.

- Det må være et prioriteringsspørgsmål. Man bruger i forvejen rigtig mange penge på det område, siger Dencker.

Australsk proteststorm
Lomborg har efter eget udsagn med sin tænkning 'reddet millioner af børn'. Efter at være strøget af finansloven flyttede han Copenhagen Consensus til USA.

I maj 2015 måtte Lomborg opgive at etablere et Consensus Centre i Australien. University of Western Australia annullerede ifølge The Guardian en kontrakt med danskeren til 21 millioner kroner efter en proteststorm fra ansatte, studerende, politikere og offentligheden.

Også Liberal Alliance ønsker ham nu tilbage til Danmark, siger klima- og energiordfører Villum Christensen. Om Lomborg skal knyttes til et eksisterende universitet, eller det skal være en anden konstruktion, ved han dog ikke.

- Men man kommer ikke til at mangle vores stemmer, hvis det handler om at få en mere nuanceret diskussion af klimaudfordringerne, siger han.

Velkomne
Også De Konservative er positivt indstillede, men vil dog gerne se ansøgningen fra Lomborg, før man bevilger støtte, skriver klima- og energiordfører Mette Abildgaard i en mail:
- Hvis Lomborg mener, at han og hans institut har nyt at bidrage med, så er de velkomne til at byde ind, og så må vi politisk vurdere derfra.

Miljødebattøren er parat til at flytte hjem, hvis han igen får regeringsstøtte, siger han til Ritzau.

- Jeg rejser 200-250 dage om året. Men det er helt klart, at jeg vil være meget mere til stede i den danske debat, hvis det bliver tilfældet. Det er fedt at få fokus tilbage på, hvor vi bruger pengene bedst muligt, siger Bjørn Lomborg.

Der kommer dog ikke støttestemmer fra rød blok. Socialdemokraternes ordfører, Jens Joel, synes ikke, Lomborg bidrager med meget nyt på klimafronten.

- Og jeg synes i øvrigt heller ikke, det er en opgave for os som fællesskab og skatteborgere at finansiere hans aktiviteter, siger Joel.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/lomborg-tilbage-til-den-danske-klimadebat

GDPR