dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Man kan ikke flytte natur - og dog

En minkfarmer ved Kolding får nej til at bytte gammelt vandhul med et nyt og større. Miljøudvalgsformanden beder nu KL arbejde på mere fleksibel praksis
28. APR 2015 13.04

KOLDING: En natursag fra Kolding finder nu vej til KL - dog ikke ad de sædvanlige veje, for miljøudvalget er ikke enigt. Men udvalgsformand Birgitte Kragh (V) savner mere fleksibel administration af naturbeskyttelsesloven, så den ikke forhindrer erhvervsudvikling unødigt. Hun har taget sagen videre til sin partifælle i KL's teknik- og miljøudvalg, Jørn Pedersen, for at fremme den ad den vej.

Sagen handler om en minkfarmer, der for at kunne udvide sin bedrift gerne vil sløjfe et mindre vandhul mellem avlsbygningerne og en gylletank. Han har fået et administrativt nej, da  vandspejlet på vandhullet, der er en gammel mergelgrav, er over 100 kvadratmeter og dermed omfattet af Naturbeskyttelseslovens paragraf 3. Også selv om minkfarmeren har tilbudt i stedet at etablere et dobbelt så stort vandhul på et nærliggende engområde, hvor det ikke er til gene for produktionen og vil give mere værdifuld natur.

Over for dknyt understreger Birgitte Kragh, at hun ikke agerer på vegne af udvalget, men at hun i den pågældende sag ingen betænkeligheder ville have ved at følge landmandens løsningsforslag:

- Det ville give rigtig god mening. Et nyetableret vandhul ville komme til at ligge mere plant og ikke risikere at tørre så hurtigt ud. Jeg ved godt, at man som hovedregel ikke kan flytte natur uden at ødelægge noget, men jeg ved, at det kan lade sig gøre fx ved motorvejsbyggerier.  Og når man tager i betragtning, at den gamle mergelgrav trods alt er menneskeskabt, synes jeg, vi burde kunne være lidt mindre rigide.

'Vi har brug for, at der kommer gang i væksten i Danmark, og at vi giver de bedste rammer for, at fødevareerhvervet kan udvikles. Og hvis man samtidigt kan lave en god miljøløsning, hvorfor så ikke gøre det? Her er der jo tale om, at der både vil blive skabt mere produktion og mere natur - ikke det ene på bekostning af det andet', skriver hun i sin henvendelse til udvalgsformanden i KL.

Generelt svær at flytte
Centerchef i Næstved, Hanne Stensen Christensen, der også er formand for de kommunaltekniske chefers faggruppe for Natur og Overfladevand, kender godt den pågældende diskussion i landbruget om at kunne 'bytte natur'. Hun holder fast i, at ud fra en faglig betragtning er natur generelt ikke nem at flytte, og hvis det skal på tale, må det være en politisk vurdering.

Når det gælder Birgitte Kraghs eksempel fra motorvejsbyggeri, erkender Hanne Stensen Christensen, at 'vejloven har altid været stærk', så der er eksempler på, at hvis et vandhul lå, hvor der skulle bygges en afkørsel, har man flere steder valgt at sløjfe vandhullet mod at etablere et større et andet sted:

- I de tilfælde vil der være tale om en større VVM-redegørelse, og så er der en indarbejdet praksis om, at den nyetablerede natur så skal være to-tre gange større end den, der må sløjfes.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/man-kan-ikke-flytte-natur-og-dog

GDPR