
Konkurser går traditionelt op og ned måned for måned. For at få et rimeligt udtryk af selve udviklingen bør man se på konkurser over et par måneder. På tre-månedersniveau er der tale om et fald på 21 pct. i anmeldte konkurser.
Det er gennemgående mindre virksomheder, uden et stort kapitalgrundlag, der bukker under. I gennemsnit havde de konkursramte virksomheder i august 3,9 mio. kr. i årlig omsætning mod 4,5 mio. kr. i februar-juli. Der var 3,3 fuldtidsansatte pr. konkurs i august mod 2,8 i februar-juli.
Mens konkurserne har en tendens til at bevæge sig nedad, ser det ud til at antallet af tvangsauktioner er ved at stabilisere sig. I august blev der bekendtgjort 291 tvangsauktioner mod 299 måneden før, når der er korrigeret for normale sæsonudsving. I tre-månedersperioden juni-august var der 892 tvangsauktioner mod 871 i perioden marts-maj.
Som sædvanligt er det enfamiliehuse, der bærer broderparten af tvangsauktionerne. I august handlede det om, at 73 pct. af alle bekendtgjorte tvangsauktioner faktisk var enfamiliehuse.
Trængsel på vejene
Meget tyder på, at den vækst som vi så i industrien i begyndelsen af året, er ved at løje af. Industriproduktionen i juli var 3,7 pct. lavere end i juni. Tilbagegangen i juli følger efter en stigning på ligeledes 3,7 pct. i juni, og produktionen i perioden maj-juli var 1,9 pct. lavere end i perioden februar-april.
Faldet ser ud til at ske over en bred kam. Produktionen faldt nemlig i juli i ti ud af 12 brancher. Største fald var i medicinalindustrien, hvor produktionen faldt med hele 11,4 pct. Der var også markante fald i transportindustrien med en nedgang på 8,3 pct. og i maskinindustrien, hvor produktionen faldt med 7,7 pct. Største stigning i produktionen var på 4,4 pct. i branchen møbler og anden industri mv., der bl.a. indeholder fremstilling af legetøj.
Trængslen på de danske landeveje kommer ikke helt af sig selv. For der kom nemlig 4 pct. flere nye personbiler på gaden i august end i juli. Husholdningerne købte og leasede 1 pct. flere nye biler (tilgang), mens erhvervslivet købte og leasede 9 pct. flere.
I faktiske tal var den samlede tilgang af nye personbiler i august 16.100, hvilket er 11 pct. flere end i august sidste år. Husholdningerne stod for 9.900 med 8.400 købte og 1.500 leasede, og det er 12 pct. flere end sidste år.
Med 4.400 leasede og 1.900 ikke-leasede biler var erhvervenes tilgang i august 6.200, hvilket er 8 pct. flere end for et år siden. I de seneste 12 måneder har erhvervene købt 11 pct. flere end i den foregående periode, mens de har leaset 16 pct. flere.
Andet end olie
Trods dæmpet økonomisk vækst stiger antallet af ledige stillinger i den private sektor. I 2. kvartal var der 26.700 ledige stillinger. Det er 2.100 flere end i samme kvartal sidste år. Andelen af ledige stillinger var i 2. kvartal 2015 på 1,7 pct., hvilket er 0,1 procentpoint højere end i 2. kvartal 2014.
Der er dog et fald i ledige stillinger i de mindre virksomheder. Andelen af ledige stillinger på de mindste arbejdssteder - med under ti ansatte - faldt med 0,2 procentpoint i forhold til 2. kvartal sidste år og var i 2. kvartal 2015 på 1,8 pct. Trods dette fald er andelen af ledige stillinger fortsat højest på arbejdssteder med 1-9 ansatte. For arbejdssteder med 10-49 ansatte er andelen steget med 0,2 procentpoint til 1,7 pct. For arbejdssteder med over 100 ansatte er andelen af ledige stillinger steget med 0,1 procentpoint til 1,4 pct., Arbejdssteder med 50-99 ansatte havde en uændret andel af ledige stillinger på 1,5 pct.
Temperaturen i den samlede økonomi måles ikke sjældent gennem overskuddet på betalingsbalancens løbende poster. Og her er der gode tegn.
I juli var der et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 9,3 mia. kr., hvilket er en stigning på 2,0 mia. kr. i forhold til juni. Ses der på årets første syv måneder var der et overskud på 73,7 mia. kr. Det svarer til en stigning på 10,9 mia. kr. i forhold til samme periode i 2014, som især skyldes en stigning i overskuddet på varer på 11,8 mia. kr. som følge af fremgang i eksporten.
Der er andet end olie i den danske undergrund. Den samlede indvinding af råstoffer fra havet, eksklusiv olie og gas steg fra 2013 til 2014 med 5 pct. til 6,8 mio. kubikmeter.
Nordsøen er det område, hvor den største mængde af råstoffer fra havet blev indvundet i 2014. Der blev i alt indvundet 3,3 mio. kubikmeter råstoffer fra Nordsøens havbund. Den næststørste indvinding kom fra Kattegat, hvor 1,6 mio. m3 råstoffer blev indvundet. Hovedparten af indvindingen var fyldsand.
Preben Etwil, chefkonsulent i Danmarks Statistik.
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.