MIDTJYLLAND: Betonindustrien mangler grus flere steder i Midtjylland og særligt i Østjylland, viser en analyse fra Regionens Råstofafdeling. Analysen er en del af forarbejdet til en revision af den gældende Råstofplan 2016, som Udvalg for Regional Udvikling har sendt i høring.
Betonproduktion aftager 22 pct. af de midtjyske råstoffer. En tilpasning af råstofplanen skal sikre mulighed for fortsat vækst, og samtidigt reducere transport af råstoffer over store afstande, der løber op i 185.000 lastbiler om året. Det svarer til 20 mio. km per år på de midtjyske veje. Det fordyrer samtidigt råstofferne med cirka 200 mio. kroner og koster yderligere 75 mio. kroner i slid på vejene, uheld, kødannelse, luftforurening og klimaforandring.
- Beton og dermed grus og sand i de rette mængder er helt afgørende for en fortsat vækst. Samtidigt er det afgørende, at vi indvinder og transporterer råstofferne på den mest fordelagtige og mindst belastende måde – både for virksomhederne, for borgerne og for miljøet, siger formand for regionsrådets Udvalg for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V).
Behov for at grave omkring Østjylland
Analysen viser, at der i dag kun indvindes en tredjedel af de mængder grus og sten, der er brug for i betonindustrien. Det resterende behov dækkes af sø-materiale samt af import. Især til området langs det østjyske motorvejsnet, hvor betonindustrien er koncentreret.
- Det vil være ønskeligt at finde grusgrave tættere på betonvirksomhederne, så vi reducerer kørsel og dermed slid og CO2-udledning og samtidigt møder virksomhedernes behov. Den proces går regionen nu i gang med, siger Jørgen Nørby.
Region Midtjyllands betonproducenter omsætter for cirka 4 mia. kroner årligt og leverer mindst 30 pct. af den samlede betonproduktion i Danmark. 31 pct. af branchens ansatte er beskæftiget i Region Midtjylland.
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.