
MIDTJYLLAND: Tomme busser, som kører vidt omkring i regionens tomme egne skal være en saga blot i Region Midtjylland. Derfor har regionsrådet tirsdag aften besluttet, at der i 2019 skal spares 40 mio. kr. på den kollektive trafik. Det svarer til omegnen af 10 pct. af det årlige budget for buskørsel. Det blev samtidigt besluttet, at administrationen nu skal udarbejde en endelig plan for indfasning af besparelserne til godkendelse i regionsrådet.
'Besparelserne på den regionale busdrift skal indfases hurtigst muligt. Stigende udgifter til kollektiv trafik risikerer ellers at udhule andre regionale kerneopgaver som rent drikkevand, kultur og erhvervsfremme,' skriver regionen på sin hjemmeside.
Bag beslutningen står alle regionsrådets partier undtagen Enhedslisten og SF.
Regional - ikke kommunal - trafik
Frem mod vedtagelse af den endelige plan for besparelserne ønsker regionen tæt dialog med kommunerne. Både om de enkelte busruter, der bliver berørt, og om den overordnede sammensætning af den kollektive trafik. Både forud for dagens beslutning og i de kommende måneder ligger således en grundig proces.
- Alle kommuner har tidligere været hørt, og vi fortsætter nu dialogen for at finde de bedst mulige løsninger. Men det ændrer ikke ved, at der skal findes tilpasninger i det regionale rutenet hurtigst muligt dog senest med fuld virkning fra budgetåret 2021, siger formand for regionsrådet Anders Kühnau (S).
Over for TV2 Østjylland understreger han, at regionens opgave er at bringe borgerne fra én kommune til en anden og ikke at drive kommunal kollektiv trafik.
Han peger på, at det især er i den østlige del af regionen, hvor der bliver kørt det, som ikke betegnes som decideret ’regional’ kørsel.
- Det bliver vi nødt til at holde op med, når vi har så stram en økonomi. Ud over diskussionen om hvem der skal køre busserne, så er der også en diskussionen, om busserne skal køre, siger Anders Kühnau, der peger på, at der nødvendigvis ikke skal køre store busser, der kan have 54 passagerer med, på strækninger, hvor få tager bussen, siger Anders Kühnau.
Går ud over forurenede grunde
Finansiering af busdriften kommer fra budgettet til Regional Udvikling, der også dækker regionens opgaver med eksempelvis kultur, erhvervsfremme samt bekæmpelse af jordforurening og sikring af rent drikkevand. Derfor fremhæver formand for Udvalget for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V), at tilpasningen af den kollektive trafik er et spørgsmål om politisk prioritering.
- Vi skal også hjælpe de tusindvis af familier, der lever med forurenede grunde. Det kan vi ikke, hvis udgifterne til kollektiv trafik får lov til at fortsætte den nuværende udvikling, siger Jørgen Nørby.
I 2017 besluttede regionsrådet at udskyde planlagte besparelser på knap 36 mio. kr. i den regionale kollektive trafik og indbyde kommunerne til at deltage i en undersøgelse af hele trafikområdet set i lyset af de aktuelle økonomiske udfordringer. Det skete efter massive borgerprotester.
Her planlagde man blandt andet at se til Region Nordjylland, hvor kommuner, region og erhvervsliv sammen står bag en mobilitetsstrategi. Her har man blandt andet implementeret GoMore i Rejseplanen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.