
Lov om offentlige veje er i disse år under revision, og det nuværende lovforslag indeholder mange nye bestemmelser, opstramninger og præciseringer. Der er dog stor uenighed om lovforslagets reelle besparelsespotentiale, hvorfor KL og KTC i samarbejde med Transportministeriet vil gennemføre en fælles økonomisk analyse, som kan ligge til grund for de videre drøftelser i den igangværende DUT-forhandling, skriver bladet Teknik & Miljø, Kommunaltekniske Chefers blad.
Ministeriet har lagt op til, at kommunerne kan spare et større millionbeløb på bedre koordinering og styring af gravearbejder i de kommunale veje. Ministeriet har ikke lagt skjul på, at forslaget tager sit udgangspunkt i det store antal opgravninger, der pågår i København, og som har irriteret flere ministre de senere år. Men ifølge KTC og KL er det urimeligt alene at bruge situationen i København som grundlag for ny, national lovgivning.
- Det dur ikke, at ministeriet straffer samtlige kommuner, blot fordi nogle ledningsejerne og deres entreprenører i hovedstadsområdet opfører sig uprofessionelt. I resten af landet oplever vi ikke, at gravearbejder trækker unødigt i langdrag, siger Michael Kirkfeldt, formand for KTCs faggruppe for Veje, Trafik & Trafiksikkerhed:
- I Aarhus Kommune er der for eksempel fire personer ansat til at administrere og føre tilsyn med cirka 2.500 årlige opgravninger. Ifølge ministeriets beregninger skal jeg kunne spare flere millioner kroner på drift og løn i den afdeling, det er jo fuldstændig urealistisk.
KL er enig i kritikken. Nikolaj Sveistrup, chefkonsulent i Teknik og Miljø i KL, siger:
- Vores beregninger viser, at flere kommuner vil skulle spare flere medarbejdere, end de reelt har ansat, hvis transportministeriets beregninger skulle stå til troende. Derfor har vi nu aftalt med ministeriet at lave en reel gennemgang af besparelsespotentialet, hvilket jeg ser frem til.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.