RUDERSDAL: Kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune står med en regning på 24 millioner kroner for oprydningen efter et læk fra en privat olietank, der har været utæt i en længere årrække. Forsikringen dækkede kun 4 millioner, og den store regning får nu borgmester Jens Ive (V) til at forlange nye forsikringsregler.
- Jeg har simpelthen svært ved at se rimeligheden i, at kommunens økonomi skal belastes så voldsomt, fordi der har været en olielækage på en privat ejendom. Og jeg har navnlig svært ved at acceptere det, når der findes flere andre mulige løsninger, siger han.
Oprydning skal risiko-prioriteres
Ifølge Jens Ive ville det bedste være at udvide den nuværende forsikringsordning, så den dækker alle omkostninger i forbindelse med forurening fra villaolietanke. Venstre-borgmesteren peger dog også på en anden mulighed.
- Det er naturligt, at man fortsat kræver fuld oprensning, så længe oprydningen sker for forurenerens regning. Sker oprydningen derimod for offentlige midler, skal der prioriteres. Det vil sige, at oprydning sker i forhold til den aktuelle arealanvendelse og hvor en forurening, som vurderes ikke at udgøre en risiko, kan efterlades, siger han.
Andre kommuner i samme klemme
Der er flere andre kommuner, der kæmper med lignende sager, som de ikke kan få dækket af forsikringen. I følge Oliebranchens Miljøpulje ligger mindst to sager på mellem 10 og 20 mio. kroner. Herudover vurderer KL, at der er problemstillinger i forhold til bl.a. overjordiske olietanke af plast, som samlet tegner et risikofyldt billede med mulighed for endog betydelige kommunale ekstraomkostninger. Derfor er der bruge for at gribe ind, siger Jens Ive.
- Både vores og andre kommuners aktuelle sager dokumenterer behovet for, at der hurtigst muligt bliver set på en anden løsningsmodel. Vi kan ikke håbe på, at der er tale om enkeltstående sager. Det er en voldsom og urimelig økonomisk udfordring for enhver kommunes økonomi at blive pålagt ekstraomkostninger på et to-cifret millionbeløb, siger han.
jsb
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.