
ROSKILDE / LEJRE: Otte års vedholdende arbejde har båret frugt. Med miljøminister Ida Auken (SF) i spidsen har forligskredsen bag de danske nationalparker netop besluttet at sige ja til etableringen af Nationalpark Roskilde-Lejre. Området vil blive en unik kombination af storslået natur, fortidsminder og kulturhistorie med fjordlandskabet og godslandskabet som omdrejningspunkter. I begge kommuner vækker beslutningen jubel.
- Vi er SÅ glade i dag, siger Joy Mogensen (S) og Mette Touborg (SF) samstemmende. De to borgmestre har gennem de senere år arbejdet vedholdende på, at drømmen om en fælles nationalpark skulle blive en realitet. Nu kan de sammen med de mange involverede parter gå i gang med at føre projektet ud i livet. Et projekt som har været hele otte år undervejs.
- Hele vejen i gennem har vi taget alle de berørte parter i ed. Det har været helt afgørende for os, at realiseringen af en nationalpark har opbakning fra både borgere, politikere og organisationer, og jeg er utrolig stolt over, at det er lykkedes, siger Joy Mogensen, borgmester i Roskilde.
Opbakning fra alle partier
Den foreslåede nationalpark hedder som arbejdstitel 'Skjoldungelandet' - opkaldt efter sagnhistoriens første danske kongeslægt, Skjoldungerne, i Lejre. Med sine 160 km2 bliver Nationalpark Roskilde-Lejre på størrelse med Nationalpark Mols Bjerge. Området strækker sig fra midten af Roskilde Fjord til toppen af Sjælland og omfatter såvel det smukke fjordlandskab som store godsområder, vildtvoksende skove, landbrugsjorde og Roskildes middelalderby med domkirken, som er verdensarv.
Projektet har opbakning fra alle partier i begge byråd, som i lighed med lodsejerne, landbruget og diverse interesseorganisationer har været inddraget, mens projektet har fundet sin form. Der har været særligt fokus på frivillighed og gensidig respekt, og den kommende nationalpark har solid lokal forankring.
Forventningen er, at Nationalpark Roskilde-Lejre vil kunne indvies allerede i slutningen af 2013. Langt det meste af det udpegede område er i dag omfattet af fredninger og Natura 2000 reguleringer. Med en beliggenhed tæt på hovedstaden og med let adgang fra resten af landet, er forventningen, at en nationalpark vil kunne tiltrække et stort antal besøgende hvert år.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.