dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Naturstyrelsen anklages for brud på dyrevelfærdslov
Naturstyrelsen anklages for at have brudt dyrevelfærdsloven i forbindelse med kvæghold på statens arealer i Mols Bjerge.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)

Naturstyrelsen anklages for brud på dyrevelfærdslov

Dyrlæge fandt, at kvæg i Mols Bjerge var i stærkt kritisabel tilstand. Nu anklages styrelse for lovbrud.
26. JUN 2024 15.58

Naturstyrelsen er blevet tiltalt for overtrædelse af dyrevelfærdsloven i en sag om kvæg i Mols Bjerge i Østjylland. Det oplyser styrelsen på sin hjemmeside.

Sagen handler om en statsejet kvægbesætning, der indgår i naturplejen af statens arealer i Mols Bjerge. Ved et tilsyn tilbage i februar 2021 fandt en dyrlæge dyrenes tilstand stærkt kritisabelt. Dyrenes huld var ifølge dyrlægen langt under det, man kan forvente i en normal vinterperiode.

På det tidspunkt var Naturstyrelsen begyndt at fodre og tage dyr på stald, men nogle af dyrene var så afkræftede, at de døde eller måtte aflives. 

Uacceptabelt

Direktør i Naturstyrelsen Peter Ilsøe siger, at styrelsen ser "med meget stor alvor" på sagen.

- Der skulle have været reageret før, og det er uacceptabelt, at det er sket på statens arealer. Sagen har derfor givet anledning til grundig selvransagelse i Naturstyrelsen, siger Peter Ilsøe.

Det fremgår af meddelelsen, at en ledende medarbejder midlertidigt er tjenestefritaget.

Sigtet i 2021

Naturstyrelsen blev sigtet for lovovertrædelsen i 2021, og allerede dengang stod styrelsens direktør frem og fortalte om sagen.

- Grundlæggende er vi rigtig ærgerlige over, det er gået, som det er gået, sagde Peter Ilsøe i marts 2021 til Ritzau.

Det blev dengang oplyst i en pressemeddelelse, at fire køer og to stude ud af samlet set 160 dyr var døde.

Østjyllands Politi oplyste dengang, at det var en dyrlægerapport og en anmeldelse om dyremishandling, der lå til grund for sigtelsen.

Handleplan

Naturstyrelsen har som konsekvens af sagen lavet en handleplan med fokus på at "ensarte og systematisere" arbejdet med dyrevelfærd. Det er ifølge meddelelsen indført fælles standarder for beredskabsplaner og dyrlægetilsyn.

Det fremgår ifølge meddelelsen også, at anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om bødestraf mod Naturstyrelsen. Det er endnu uvist, hvornår retssagen finder sted.

Molslaboratoriet, der ligeledes er beliggende i Mols Bjerge, er af dyreaktivister gennem flere år blevet kritiseret for utilstrækkelig fodring af vilde heste i området.

Molslaboratoriet er en del af Naturhistorisk Museum i Aarhus og har således ikke noget at gøre med den aktuelle sag mod Naturstyrelsen.

Dyrenes Beskyttelse: Afgørende forbedring

Trods de kritisable forhold på Naturstyrelsens område ser Dyrenes Beskyttelse sagen som afgørende i forbedringen af vilkårene for de dyr, der indgår i naturpleje.

- Der har været en god læringskurve, siden sagen startede i 2021, og vi er begyndt at få øjnene op for de udfordringer, der kan være ved naturpleje, siger Yvonne Johansen, der er dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Forløbet i Mols Bjerge skal man tage ved lære af. Der ligger et ansvar, når man har dyr i naturpleje. Man skal gribe ind, hvis dyrene kommer i problemer, og det er der bare en større risiko for, når dyrene ikke er i stalde, men lever det frie liv.

Trods udfordringerne med at have dyrene på et frit område hylder Dyrenes Beskyttelse det at have kvæg på naturarealerne.

- Jeg er ikke bekymret over forholdene i naturpleje i Danmark. Men man er selvfølgelig nødt til at føre et tilsyn og holde øje med dyrene, så man kan gribe ind, siger dyreværnschefen.

- Det gør mange heldigvis også, og der er mange steder i dag, som har god naturpleje, og hvor der ikke er problemer.

/ritzau/

6.40 Tilføjet kommentar fra Dyrenes Beskyttelse

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.