
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) bad i påsken 2014 Naturstyrelsen om at 'udnytte dispensationsmulighederne fuldt ud', når det gælder ansøgninger om byggeri og anlæg ved kystområder, hvor strandbeskyttelseslinjen ellers forhindrer byggeri. Og det er sket, så i 2014 blev tre ud af fire bygge-ansøgninger imødekommet.
Lokale sager om borgere, der har fået myndighedernes nej til at bygge højbede, hønsegårde og andre små-anlæg på deres grunde beliggende i den såkaldte strandbeskyttelseslinje, har fyldt godt i mediebilledet, og at få ændret på planloven i mindre restriktiv retning har ikke bare været et ønske fra De Konservative, men i høj grad også Venstre.
Venstre er således blandt andet parat til at lempe de regler for byggeri, der gælder inden for strandbeskyttelseslinjen - en bræmme fra kysten og 300 meter ind i landet - så reglerne ganske enkelt skal ophæves de steder, hvor der ikke er, hvad partiet kalder 'sammenhængende natur'.
- Som udgangspunkt skal strandbeskyttelseslinjen ud af folks haver, så vi slipper for bagatelsager om højbede, fliser og den slags. Den type sager skal efter vores mening ikke længere kræve tilladelse. Dertil mener vi, at der skal kunne gives lov til tilbygninger bag eksisterende byggeri. Altså ikke ud mod kysten, men bagved byggeriet, siger planlovsordfører Thomas Danielsen (V) til dknyt.
Forslagene vækker ikke speciel glæde hos Kirsten Brosbøl (S). Hun er bange for, at kysten dermed bliver plastret til med byggeri. Og faktisk bad ministeren allerede i foråret 2014 Naturstyrelsen om at 'udnytte dispensationsmulighederne fuldt ud' på det punkt.
Ikke dramatisk flere end før
Kontorchef i Naturstyrelsen, Sven Kofoed-Hansen, oplyser til dknyt, at allerede i 2013 blev der sagt ja i to ud af tre dispensations-sager, og i 2014 til tre ud af fire. Længere tilbage har han ikke overblik over den type sager, der frem til kommunalreformen lå i amterne, og siden i Miljøministeriets syv centre, før de i 2012 blev samlet centralt i København.
- I amterne havde amtsrådene jo mulighed for at udnytte et smalt råderum, når det gjaldt administrationen af strandbeskyttelseslinjen, så vi så en vis forskel ud over landet, siger Sven Kofoed-Hansen, der ikke mener, der nu er tale om dramatisk mange flere dispensationer end tidligere - men at der dog er skruet op for tilladelserne.
Han pointerer, at sagerne jo skal afgøres inden for den eksisterende lovs rammer og Natur- og Miljøklagenævnets praksis/afgørelser - da er jo ikke sket en ændring af lovgrundlaget.
- I flere af de sager, jeg tæller med, kan der godt være tale om dialog - om en taghældning på et ishus kan være mere eller mindre stejl - eller om den præcise beliggenhed af en toiletbygning, tilføjer han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.