dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Jens Nielsen, Polfoto.

Naturstyrelsen ser stort på det decentrale kommunestyre

DEBAT Hvordan kan den lovgivende og udøvende magt adskilles på naturområdet, spørger de kommunaltekniske chefers formand, der kritiserer Naturstyrelsen for centralisering
25. MAR 2015 11.58

Et af de vigtigste principper bag kommunalreformen var, at mål og rammer fastlægges centralt, men at udmøntning foregår lokalt, og kommunerne skal stå til ansvar over for regeringen. Det hovedprincip er under skred i Naturstyrelsen.

Hovedprincippet om deling af magten er med til at sikre, at det decentrale kommunestyre har reel kompetence og indflydelse på udviklingen i lokalområder overalt i landet ved at udvikle indsatsen så den passer med de lokale ønsker og interesser. Lokalt foregår der en meget direkte dialog med og inddragelse af borgere, lodsejere og interessenter og så på naturområdet, som kommunerne overtog ved kommunalreformen og har løftet med succes.

Men den lokale kompetence bliver udfordret, når Naturstyrelsen ikke blot sætter mål og rammer, men også bevilger midler til sig selv for at gennemføre naturprojekter, som lige så vel kunne varetages (siden 2007 er varetaget) af kommunerne.

Kontakterne er i hus
Kommunerne har alle kompetencerne til at gennemføre projekterne og har de seneste år gennemført mange vandmiljøprojekter, som har givet resultater i form af vådområder og genslyngede åer. Da der blev åbnet for ansøgninger om penge til vandplanens projekter i vandløbene var interessen overvældende og puljen blev hurtigt brugt op. Vi har erfarne og fagligt kompetente medarbejdere til at løfte opgaverne også i de kommende år, hvis Naturstyrelsen vil lade os deltage i opgaverne.

Gennem de sidste år har vi gennemført mange naturprojekter, som viser at vi kan samle interessenter, borgere og lodsejere og via lokal dialog skabe opbakning bag projekterne. Den seneste runde med ansøgninger om EU Life-projekter, som skulle give et løft til de særligt sårbare naturtyper og arter viste, at kommunerne havde langt flere planer, end der var penge til. Flere gode kommunale projekter kunne pga. pengemangel ikke realiseres.

Kommunerne har kontakter til lodsejerne og kan derfor hurtigere gennemføre projekterne, end staten kan. Gennem de sidste år har vi gennemført masser af projekter, som viser at vi kan samle interessenter, borgere og lodsejere og via lokal dialog skabe opbakning bag projekter, som ellers kunne have taget år at gennemføre.

Silotænkning
Kommunerne har kørt processen med etablering af vandråd over hele landet og har derfor rigtig god kontakt til alle de lokale organisationer, der skal spille med for at gennemføre store naturprojekter med succes.

Kommunerne kan sørge for, at der er synergi til andre borgerrelaterede indsatser som naturoplevelser for børn og unge og et attraktivt friluftsliv, der medvirker til at styrke folkesundheden.

Staten er derimod berygtet for sin silotænkning, som sætter skotter imellem ministerierne, og beslutningen om at centralisere naturprojekterne er endnu et eksempel.

Fra kommunernes side er det åbenbart, at indsatsen for natur, klima og forebyggelse skal ses som en helhed og ikke blot indsats for indsats. Det ville være dejligt, om Naturstyrelsen efter otte år ville respektere kommunalreformens hovedprincip.


Formand for KTC, de kommunaltekniske chefer, Søren Gais Kjeldsen


Se også på dk-teknik: Naturstyrelsen: Mest effektivt at lade os om opgaven

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/naturstyrelsen-ser-stort-paa-det-decentrale-kommunestyre

GDPR