
Det er efter al sandsynlighed ulovligt, når Naturstyrelsen vil opkræve parkeringsafgift i Hornbæk og ved 18 andre naturområder rundt om i Danmark, skriver Helsingør Dagblad tirsdag.
Styrelsen planlægger at anvende indtægterne fra parkeringsafgifterne til toiletter, borde, bænke og affaldsspande, og det er ifølge juridiske eksperter ulovligt. Endvidere peger eksperterne på, at det er ulovligt, hvis styrelsen som planlagt udliciterer opkrævningen af parkeringsafgifterne til private virksomheder. Dermed kan planerne om parkeringsafgift kuldsejle, længe inden de er blevet realiseret.
At anvende indtægterne fra parkeringsafgifterne til drift af publikumsfaciliteter vil ifølge Jurist i FDM, Dennis Lange, være i strid med Vejloven. Ifølge Vejloven må indtægter fra parkeringsafgifter kun anvendes til at dække omkostningerne til selve parkeringspladsen, ikke til etablering og drift af toiletter, affaldsspande og bænke.
FDM: Må vi få en redegørelse, tak
FDM mener også, at det vil være i strid med færdselsloven at lade private virksomheder stå for opkrævning af parkeringsafgifter på offentlig grund. FDM har derfor bedt Naturstyrelsen om en redegørelse for, hvilket lovgrundlag styrelsen bygger planerne om P-afgifter på.
FDMs synspunkter støttes af lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, Sten Bønsig. Han siger:
- Hvis en offentlig opgave, der omfatter udskrivning af afgifter og afgørelser om samme skal udliciteres, så er det et grundlæggende princip i dansk forvaltningsret, at der specifikt skal lovgives om det. Det er ikke tilfældet i den her sammenhæng, og derfor har jeg meget svært ved at se, hvordan Naturstyrelsens initiativ kan implementeres inden for den nuværende lovgivnings rammer.
Er offentlige arealer offentligt område?
Det springende punkt er, om den jord, som staten ejer i naturområderne, kan forvaltes efter privatretlige principper, eller om de skal betragtes som offentligt område. Hvis sidstnævnte er tilfældet, er Naturstyrelsens planer utvivlsomt ulovlige, konkluderer lektor og Ph.D. i fast ejendom ved Aalborg Universitet, Carsten Munk-Hansen.
- Hvis staten ejer jorden, hvor der er offentlig adgang, mener jeg, at det falder ind under de offentligretlige regler, og så vil opkrævning af parkeringsafgift have karakter af en beskatning. Det må man ikke i Danmark, med mindre der specifikt er lovhjemmel til det, siger han til Helsingør Dagblad.
Han pointerer dog samtidig, at der endnu ikke eksisterer nogen domstolsafgørelser, som kan kaste lys over, hvilke retsprincipper der gælder for området. Der er derfor tale om en juridisk gråzone.
Det har ikke været muligt for Helsingør Dagblad at indhente en kommentar fra Naturstyrelsen, hvor vicedirektør Peter Ilsøe er den eneste, der må udtale sig om styrelsens planer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.