dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Værebro i Gladsaxe. (Foto: Daniel Hjort, Polfoto)

Ni kommuner deler 1,45 milliard efter salg af tilbagekøbsret

Boligorganisationer betaler store millionbeløb til kommuner efter aflyst hjemfaldspligt. København, Hvidovre og Lyngby-Taarbæk topper listen med trecifrede millionbeløb
12. MAJ 2015 13.03

Det lidt kringlede begreb 'aflyst hjemfaldspligt' er baggrunden for en større fordeling af et milliardbeløb til hovedstadskommuner i disse måneder.

Manøvren dækker over, at kommunerne nu siger farvel til en hjemfaldsklausul, der har sat dem i stand til at kunne overtage almene boligselskabernes ejendomme. Ved at fraskrive sig den ret har boligselskaberne efter lange regnestykker - administreret af Boligselskabernes Landsorganisation, BL - måtte betale til de enkelte kommuner, hvor boligejendommene ligger.

Salget af tilbagekøbsretten giver i runde tal følgende fordeling:
København: 720 mio. kr.
Hvidovre: 199 mio. kr.
Lyngby-Taarbæk: 154 mio. kr.
Gladsaxe: 95 mio. kr.
Herlev: 79 mio. kr.
Albertslund: 74 mio. kr.
Rødovre: 63 mio. kr.
Brøndby: 60 kr.
Ballerup: 7 mio. kr.

Ifølge BL er der dog tale om visse justeringer af beløbsstørrelserne efter den seneste revision af regnsestykket, der rummer mange store og små boligafdelinger spredt rundt i hovedstaden.

Faktisk er den samlede værdi af de tilbagekøbsrettigheder, der nu slettes, opgjort til 7,4 mia. kr., fremgår det af sagsfremstillinger fra Hvidovre Komune. Det beløb er i aftalen reduceret med 80 pct., så det ender på 1,45 mia. kr.

Hvis boligorganisationerne skulle betale det fulde beløb på 7,4 mia. kr. ville det betyde en så stor økonomisk belastning over tid for boligselskaberne, at det ville påvirke boligafdelingernes økonomiske råderum for meget.

Afvikler gæld

Det har derfor under hele forhandlingsforløbet været en forudsætning, at der skulle ske en reduktion af det samlede frikøbsbeløb. I tidligere aftaler blandt andet både i København og Aarhus blev der også aftalt en reduktion af det samlede frikøbsbeløb. Se Kommune sælger ret til at tilbagekøbe ejendomme.

I Lyngby-Taarbæk er et flertal i økonomiudvalget ifølge Det Grønne Område enige om at bruge 100 mio. kr. på at afvikle en del af kommunens gæld og dermed gøre et pænt indhug i den samlede kommunale gæld.

I Hvidovre arbejdes der ifølge Hvidovre Avis på at opnå den størst mulige forrentning af den forøgede likviditet, så de mange millioner skal forvaltes af en eller flere af kommunes tre kapitalforvaltere i lighed med øvrig overskudslikviditet.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/ni-kommuner-deler-1-45-milliard-efter-salg-af-tilbagekoebsret

GDPR