dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Polfoto. Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt besøgte kraftvarmeværk i Randers under valgturne.

Nødråb fra Randers: Varmen er for dyr

Borgmester skriver til minister for at få loven ændret, så varmekunder kan slippe fri af lokalt kraftvarmeværk
25. FEB 2014 14.30

RANDERS: Borgere i landsbyerne Uggelhuse og Langkastrup ved Randers skal hurtigst muligt have hjælp til at finde en holdbar løsning på alt for høje varmeregninger fra det kraftvarmeværk, de skal aftage varme fra. Men det kræver lovændringer eller en økonomisk håndsrækning. Derfor har borgmester Claus Omann Jensen (V) sendt et brev til klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) med anmodning om en løsning.

I sommeren 2013 vedtog Randers Byråd en tilslutnings- og forblivelsespligt til kommunens otte barmarksværker. Konsekvensen var, at 193 borgere i Uggelhuse-Langkastrup fortsat skulle forblive tilsluttet til Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk, og yderligere 61 husstande skulle tilsluttes. Målet var at skabe en sikkerhed for et kundeunderlag og dermed give investeringsmuligheder for barmarksværkerne.

Ifølge kommunen betyder det, at varmekunderne i Uggelhuse og Langkastrup skal betale 32.000 kr. om året i varmeudgift for et standardhus: 

Men på byrådsmødet i januar blev det besluttet at undersøge nærmere, om beslutningen om tilslutnings- og forblivelsespligt kunne ændres. Det har en uvildig advokat vurderet, og er kommet frem til den konklusion, at det hverken er muligt eller lovligt:
- Vores hænder er bundet af lovgivningen. Handlemulighederne er alt for begrænsede og hver dag, der går, forværres den økonomiske situation for varmeværket og dets forbrugere. Det er derfor, jeg nu kalder ministeren til handling, siger Claus Omann Jensen.

bi

Med byrådets beslutning om tilslutnings- og forblivelsespligt, blev 61 borgere ved Uggelhuse og Langkastrup pålagt at tilslutte sig og 193 skulle forblive tilsluttet. Dermed stillede forvaltningen værket og dets eksisterende brugere i en bedre situation, fordi der blev skabt større investeringssikkerhed - der var ikke længere tvivl om kundegrundlagets størrelse. Dermed kunne varmeværket foretage økonomiske dispositioner i forhold hertil. Det svarer til en begunstigende forvaltningsakt, og derfor kan beslutningen ikke gøres om. Det er i korte træk konklusionen på den uafhængige juridiske redegørelse, som Randers Kommune har fået udarbejdet af advokat Pernille Aagaard, og som blev præsenteret for Randers Byråd på et temamøde mandag d. 24. februar 2014.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/noedraab-fra-randers-varmen-er-for-dyr

GDPR