

NORDSJÆLLAND: Fem nordsjællandske kommuner overrækker fredag deres forslag til udformningen af Nationalpark Kongernes Nordsjælland til miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Hvis nationalparken får det sidste nik fra forligspartierne, så kan Kongernes Nordsjælland blive til virkeliged efter flere års arbejde, oplyser Helsingør Kommune.
Kommunerne Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød har nemlig opnået den nødvendige opbakning til projektet fra lokale organisationer og private grundejere. Samtidig vil det blive den eneste nationalpark, som bygger på et princip om frivillighed fra alle landmænd og store lodsejere, som har haft mulighed for at vælge nationalparken til eller fra.
Nationalparken vil bestå af et stort sammenhængende bælte på tværs af Nordsjælland, hvor de store statsejede og kommunale naturområder forbindes gennem private områder. Nationalparken vil forbinde kystlandskaber, åbne landbrugsarealer, søer og skove. Parken vil rumme tre slotte og derudover et hav af herregårde, klostre og andre kulturhistoriske seværdigheder med international attraktionsværdi.
De private lodsejere, som ejer jord mellem de statslige og kommunale skove, søer og naturarealer, har indgået i samarbejdet på frivillig basis. Det vil sige, at alle de store lodsejere og landmænd undervejs i processen er blevet spurgt om, hvorvidt de vil være en del af Nationalparken.
Kommunerne har efterkommet de resterende lodsejeres ønske om at forblive uden for nationalparkens areal.
• Nationalparken vil forbinde de store statsejede arealer Esrum Sø, Gribskov, Store Dyrehave, Tisvilde Hegn og Arresø.
• Nationalparken vil indeholde store kulturhistoriske seværdigheder som Kronborg, Frederiksborg slot, Fredensborg slot, Esrum Kloster, Gjethuset og Gurre Slotsruin.
• I Helsingør Kommune og Gribskov Kommune har rådgivningsvirksomheden COWI blandt andet beregnet de økonomiske og samfundsmæssige gevinster ved Nationalparken. I de to kommuner vil parken kunne skabe 58 nye jobs fra blandt andet øget turismeomsætning samt mindst 31 mio. kr. i ny årlig meromsætning i turismen.
• Nationalparkens område dækker over i alt 24.594 ha fordelt på:
- Statslige arealer 21.368 ha
- Private arealer med tilsagn 1.519 ha
- Kommunale arealer 814 ha
- Bysamfund og sommerhusområder 894 ha
• Nationalpark Kongernes Nordsjælland bygger på et samarbejde mellem Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød kommuner.
• Øvrige samarbejdspartnere er Naturstyrelsen, Nordsjællands Landboforening, Frederiksborg Amts Familielandbrug og Kongernes Nordsjællands Natur- og Lodsejerlaug.
Der er på nuværende tidspunkt nationalparker i Thy, Vadehavet og Mols Bjerge, mens Nationalpark Skjoldungernes Land er på vej på Sjælland.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.