
Flere millioner cigaretskod ender hvert år på fortove, græsplæner og strande i Danmark i stedet for i en skraldespand. Det går ud over vores miljø og natur.
Som en løsning vedtog folketinget det såkaldte udvidede oprydningsansvar, der handler om at tobaksindustrien skal betale regningen for oprydningen af cigaretskod, som kommuner og andre aktører står for. I alt skal tobaksindustrien betale ca. 40 millioner kroner årligt.
Den første betaling skal dække udgifterne for det første halvår af 2023 og drejer sig om knap 20 millioner kroner. De betales fra 1. juli og to uger frem. Pengene sendes til Miljøstyrelsen, hvorfra pengene fordeles ud i landet. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
- Cigaretskod skal i skraldespanden i stedet for i vores miljø og natur. Jeg er glad for, at vi snart kan sende penge for oprydningen ud til dem, der hver dag står med det omfattende arbejde med at fjerne cigaretskoddene, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).
Et cigaretskod, der får lov til at ligge på jorden, nedbrydes i løbet af 10 år til mikroplast. Med andre ord forsvinder det aldrig. Samtidig afgiver cigaretskod tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin, skriver ministeriet.
lal
Sådan fordeles pengene
Den samlede regning, som tobaksproducenterne skal betale, er estimeret til 39,5 millioner kroner om året. Producenterne vil betale oprydningsgebyret til Miljøstyrelsen hvert kvartal, som efterfølgende fordeles ud til landets kommuner via bloktilskuddet.
- Heraf går 31,7 mio. kr. til kommunerne
- 0,9 mio. kr. til Naturstyrelsen
- 2,1 mio. kr. til Vejdirektoratet
- Omkostninger på 4,8 mio. kr. går til oplysningskampagne samt administration af ordningen.
Kilde: Miljøministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.