

NORDJYLLAND: Byrådet i Frederikshavn tager snart stilling til, om selskabet må gennemføre den ønskede prøveboring ved Dybdal, som er første skridt. Den offentlige høringsfrist efter kommunens VVM-redegørelse udløb 5. maj, og onsdag skal politikerne i Plan- og Miljøudvalget gennemgå de over 60 indsigelser.
Normalt behøver man ikke miljøvurdering til en prøveboring som denne, men det valgte byrådet alligevel at kræve af forsigtighedshensyn, siger formanden for Plan- og Miljøudvalget, Anders Brandt Sørensen (S).
- Vi har igennem hele processen kunnet mærke, at der er stor lokal bekymring for skifergasefterforskningen. Derfor har jeg slået på tromme for, at staten, som ejer undergrunden, skal komme op og lytte til bekymringen og forklare folk, hvorfor skifergas er så god en idé, siger Anders Brandt Sørensen.
Lokal bekymring
Det offentlige har også interesser i skifergassen, da den statsejede Nordsøfond indgår i projektet med en ejerandel på 20 pct. Skifergassen har ført til et veritabelt boom i USA, men er omdiskuteret, især på grund af den såkaldte hydrauliske frakturering - den metode, som bruges til udvinde gassen fra de skiferlag, den er indlejret i. De underjordiske sprængninger og nedpumpning af kemikalier har ført til frygt for drikkevandet.
Hos selskabet Total kan projektkoordinator Henrik Nicolaisen imidlertid ikke genkende, at der er stor lokal bekymring. De mange indsigelser skyldes til dels ideologisk modstand mod Totals projekt, og hvis alt gennemføres efter gældende procedurer, er risikoen for miljø og drikkevand meget, meget lille, siger han.
- Men det ville være useriøst at sige, at det her er uproblematisk. Der er miljømæssige udfordringer, men de er præcis ligesom dem, der er, når man for eksempel borer efter olie og gas i Sønderjylland, siger Henrik Nicolaisen.
Frygter for flere boringer
Danmarks Naturfredningsforening (DN) er stærk modstander af Totals projekt, siger miljøpolitisk medarbejder Sine Beuse Fauerby. Dels bør Danmark ifølge DN opgive vejen med mere fossil energi.
- Og så er der en kæmpestor folkelig forundring over, at Frederikshavn, som kalder sig klimakommune, skal lægge jord til. De havde meget svært ved at finde et egnet sted til én prøveboring, og hvis det kommer til egentlig indvinding, kan der blive tale om 100 skifergasboringer rundt om i området, siger Sine Beuse Fauerby.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.