dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Carsten Ingemann/Polfoto

Ny asfalt kan skære i CO2-udslippet

Dansk forskning viser, at en bedre belægning på vejene får bilerne til at køre længere på literen. Vejdirektoratet er klar til at lave nye forsøg på landevejene.

Op mod en tredjedel af benzinforbruget til en bil går til at overvinde modstanden mellem dæk og vej – den såkaldte rullemodstand. Derfor er der gode muligheder for at bringe CO2-udslippet ned ved at rulle en glattere belægning ud over vejene. Det viser et netop afsluttet projekt i Innovationsfonden, som har kørt siden 2011.

- Den udgift vi har på at rulle det her andengenerationsbelægning ud på vejene, bliver opvejet at den samfundsøkonomiske gevinst vi har ved at bringe CO2-udslippet ned. Det er altså en god forretning for samfundet, siger chefkonsulent Bjarne Schmidt fra Vejdirektoratet til dk-teknik.

Projektet konkluderer, at de bedste nye vejbelægninger giver fem procent besparelse på brændstoffet. Altså kan en bil, der på almindelig asfalt kører 20 kilometer pr. liter benzin, køre én kilometer længere pr. liter.

Tester slidstyrke
Ambitionen er nu at bygge videre på den danske forskning i et nyt projekt kaldet ROSE – Roads Saving Energy. Projektet løber over de næste 2,5 år og har 14,2 mio. kr. i ryggen – penge, der primært kommer fra Innovationsfonden.

Vejdirektoratet, der er en del af forskningsprojektet, lavede i 2012 den første forsøgsstrækning på landevej 619 i nærheden af Vordingborg. Her høstede man praktisk erfaring med vejbaner med lav rullemodstand. Og til maj i år er direktoratet klar til at teste den nye belægning af på andre veje i Danmark, fortæller Bjarne Schmidt.

- Vores udfordring er lige nu, hvor længe det her slidlag kan holde. Det er det, vi tester, for det er kardinalpunktet for os i Vejdirektoratet. Vejbelægninger skal holde længst muligt, hvis de skal fungere optimalt for billister og samfund.

Sikker grund
Den nyudviklede asfalt er et form for slidlag, man ruller ud over eksisterende veje. Asfalten er lavet af mindre sten, hvilket gør overfladen glattere. De mindre sten er sat sammen af en ekstra stærk klæbring, fortæller Bjarne Schmidt.

- Vi arbejder på at lave en langtidsklæbing af de små sten, samtidig med at vi sikrer, at de ikke bliver så slidte, at vejen bliver glat. For der er grænser for, hvor små sten vi kan bruge, og hvor lidt stenene må rage op, for at underlaget forbliver sikkert, siger Bjarne Schmidt.

Læs mere om ROSE her.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/ny-asfalt-kan-skaere-i-co2-udslippet

GDPR